Πώς συντηρούμε το γκαζόν;

Κωδικός: 12401
Ακολουθεί συνοπτικός οδηγός.
Συσκευασία Κωδικός tick
12401
  • 1. Πότισμα
Η συχνότητα των ποτισμάτων και η ποσότητα του νερού που θα διαθέσουμε, διαμορφώνoνται ανάλογα με τον τύπο του εδάφους που έχουμε, το είδος του χλοοτάπητα που έχουμε επιλέξει, το κλίμα της περιοχής καθώς και την ποιότητα του νερού. Το πότισμα γενικά, πρέπει να είναι ομοιόμορφο σε όλη την έκταση του γκαζόν και αρκετό ώστε να διαβρέχεται περίπου 15 cm από την επιφάνεια του εδάφους. Συνήθως προτιμούνται υπέργειοι περιστρεφόμενοι  ή αυτόματοι υπόγειοι εκτοξευτήρες (pop up σύστημα).  

  • 2. Κούρεμα
Η συχνότητα και το ύψος κοπής εξαρτάται από το είδος και τη χρήση του χλοοτάπητα, το κλίμα της περιοχής και τις καλλιεργητικές φροντίδες. Σε καμμία περίπτωση δε θα πρέπει να αφήνεται ακούρευτος για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά να κουρεύεται αυστηρά. Το κούρεμα θα πρέπει να γίνεται όταν το γκαζόν είναι στεγνό, αλλιώς ευνοούνται ζιζάνια, ασθένειες κ.ά.

  •  3. Λίπανση 
Η συχνότητα των λιπάνσεων καθώς και η ποσότητα των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων εξαρτάται από το είδος  και τη θρεπτική κατάσταση του χλοοτάπητα, το έδαφος και το κλίμα της περιοχής. Τα σπουδαιότερα στοιχεία που θα πρέπει να διαθέσουμε είναι το άζωτο (N) , o φώσφορος (P) και το κάλιο (K) ενώ από τα ιχνοστοιχεία απαραίτητα είναι ο σίδηρος (Fe), το μαγνήσιο (Mg), το ασβέστιο (Ca) κα. Το άζωτο βοηθά στην ανάπτυξη του χλοοτάπητα και στη διατήρηση του πράσινου χρώματος του. Ο φώσφορος συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των ριζών και το κάλιο διατηρεί το γκαζόν πράσινο και ανθεκτικό στις προσβολές των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών και εντόμων. 

Κατά τη σπορά του γκαζόν χρησιμοποιούμε το Gazon-start της DCM (14-3-3 + 45% Ο.Ο.), που χάρη στην ειδική σύνθεση του χαρίζει ταχεία ανάπτυξη και χρησιμοποιείται και κατά την αρχή του φθινοπώρου/άνοιξης για άμεσο πρασίνισμα.

Για την απλή συντήρηση του γκαζόν διαλέγουμε το Συντήρηση του γκαζόν της DCM (8-6-7 + 3MgO), που χάρη στη τετράμηνη αποδέσμευση του, χαρίζει σταθερή και ομοιόμορφη θρέψη στο γκαζόν, διατηρώντας ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Η οργανική του ουσία εξασφαλίζει πλούσια μικροβιακή ζωή στο έδαφος.

Για εκείνους που έχουν ‘εγκαταλείψει’ καιρό το γκαζόν τους και χρειάζονται άμεσο αποτέλεσμα, προτείνουμε το Liquid Green (25-0-0 + Fe+ Intro) της DCM. Περιέχει  Intro (παράγοντας ρύθμισης της υγρασίας) και χρησιμοποιείται για να πρασινίζει το χλοοτάπητα σε 24-48 ώρες. Το διατηρεί πράσινο περίπου για 20-25 μέρες.

  • 4. Αερισμός
Ο φυσικός αερισμός του εδάφους γίνεται με οργανισμούς που κατοικούν στην επιφάνεια του όπως πχ. οι γεωσκώληκες. Είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία των ριζών. Όταν ο αερισμός δεν είναι επαρκής, περιορίζεται η ικανότητα των ριζών ν’ απορροφούν υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Ο αερισμός πραγματοποιείται με πηρούνα κήπου, ειδικές τσουγκράνες ή κατάλληλες μηχανές. 

Σε συμπιεσμένα εδάφη (ειδικά σε αργιλλώδη εδάφη) μειώνεται και η ικανότητα στράγγισης τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξαπλώνονται βρύα και να δημιουργείται στην επιφάνεια του εδάφους ένα στρώμα από νεκρούς ιστούς, το οποίο επιβαρύνει τον ήδη ανεπαρκή αερισμό του εδάφους. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα εμβολιασμένο με ειδικούς μικροοργανασμούς, το  Microgazon της DCM, που αποικοδομεί τα βρύα και δρα κατά των μυκήτων.

  • 5. Αντιμετώπιση ζιζανίων
Για να διατηρείται πάντα υγιές το γκαζόν μας θα πρέπει να ξανασπέρνονται εγκαίρως τυχόν γυμνές περιοχές, να συγκεντρώνονται τα υπολλείματα του κουρέματος και να εμποδίζεται ο διασκορπισμός των σπόρων των λίγων ζιζανίων που μπορεί να υπάρχουν. Για να τα καταπολεμήσουμε μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορους τρόπους. Ο πιο απλός είναι είναι το ξερίζωμα με το χέρι. Άλλος τρόπος είναι η χρήση ζιζανιοκτόνων, απλών σε ακάλυπτο έδαφος και εκλεκτικών σε ήδη φυτεμένο γκαζόν.

  • 6. Αντιμετώπιση βρύων, λειχήνων
Τα βρύα και οι λειχήνες είναι οργανισμοί που εμφανίζονται σε παραμελημένους χλοοτάπητες με εξασθενημένη ανάπτυξη. Ευνοούνται από την υγρασία και τη σκίαση.  Το συμπιεσμένο έδαφος , ο φτωχός αερισμός , η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, η μεγάλη οξύτητα και το πολύ βαθύ κούρεμα ευνοούν την εμφάνιση τους. 

Ιδανικά, χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα εμβολιασμένο με ειδικούς μικροοργανασμούς, όπως το  Microgazon της DCM που αποικοδομεί τα βρύα και δρα κατά των μυκήτων.

Για να αυξήσουμε το χαμηλό PH (πε-χα), χρησιμοποιούμε το Bιολογικό Aσβέστιο της DCM που ταυτόχρονα ενισχύει το κυτταρικό τοίχωμα των φυτικών οργανισμών, αυξάνοντας την αντοχή τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός & ξηρασία).

  • 7. Αντιμετώπιση προβλημάτων αλατότητας
Τα προβληματα αυτά μπορεί να προέρχονται από κακής ποιότητας νερό, υπερβολική χρήση λιπασμάτων αλλά και έκθεση στα σταγονίδια της θάλασσας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξασφαλιστεί καλή στράγγιση στο  έδαφος, για να διευκολύνεται η έκπλυση των αλάτων και να γίνει προσθήκη βελτιωτικών εδάφους. 

Σαν εδαφοβελτιωτικά συστήνονται τα εξής:

Το Vivisol της DCM, που εμπλουτίζει όλα τα εδάφη με τους μικροοργανισμούς που χρειάζονται για να γίνουν γόνιμα. Χρησιμοποιείται σε εδάφη συμπαγή και κουρασμένα μετά την κατασκευή κτιρίων ή εκχερσώσεων, καθώς και μετά από απολυμάνσεις.

Ο μπεντονίτης Bentonite της DCM, που αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης θρεπτικών στοιχείων και νερού, βελτιώνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Η ηφαιστειακή λάβα σε σκόνη ή σε κόκκους της DCM, που αυξάνει τον αερισμό του εδάφους, επιτρέποντας την δημιουργία καλύτερου ριζικού συστήματος. Ιδανικό και για χρήση σε κάκτους και καλλωπιστικά φυτά.

  • 8. Περιοχές που λιμνάζουν
Αν το πρόβλημα οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό, τότε δημιουργούνται τρύπες στο έδαφος με κατάλληλα εργαλεία (βλ.παραπάνω).

Αν το πρόβλημα οφείλεται στη ποιότητα του εδάφους, χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα όπως το Mix Green Plus της DCM, που συντηρεί άριστα το γκαζόν και βελτιώνει τα εδάφη που λιμνάζουν και δεν απορροφούν το νερό γιατί είναι εμπλουτισμένο με Intro (παράγοντας ρύθμισης της υγρασίας). Το Intro διορθώνει όλα τα προβληματικά εδάφη που δεν απορροφούν το νερό. Ανοίγει το πορώδες του εδάφους, αυξάνοντας την ταχύτητα διείσδυσης του νερού στο έδαφος.

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Θειικός σίδηρος

Περισσότερα...

Λούπινο μίγμα 12590

Περισσότερα...

Μαρούλι ίσιο Romaine καλοκαιρινό 12729

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

Περισσότερα...

Draker RTU ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Fytopan Γενικής χρήσης 300 ml

Περισσότερα...

Super Green Χηλικός Σίδηρος υγρός 250 ml

Περισσότερα...

Βαλεριάνα 12634

Περισσότερα...

Γουλί λευκό 12685

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Φύλλα (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ