Κale ή λαχανίδα: Οδηγός καλλιέργειας!

Κωδικός: 14833
Κάντε φίλο σας ένα λαχανικό με άπειρα oφέλη για την υγεία!
Συσκευασία Κωδικός tick
14833
To kale (κέηλ) ή αλλιώς λαχανίδα, είναι μια παραμελημένη καλλιέργεια , αλλά οι θαυμάσιες θρεπτικές του ιδιότητες έχουν αυξήσει τελευταία κατά πολύ τη δημοτικότητα του! Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α, C, K, Β καθώς και σε μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος και μαγνήσιο. Eπίσης, περιέχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες και ενισχύει σημαντικά το κυκλοφορικό σύστημα.

Σαν λαχανικό ανέχεται το κρύο καλύτερα απ' ό,τι άλλα φυτά και είναι σχετικά απαλλαγμένo από παράσιτα και ασθένειες. Επίσης, μπορεί να φυτευτεί και σε ελαφρώς σκιαζόμενες θέσεις. 

Η GEMMA διαθέτει μια παραδοσιακή ποικιλία λαχανίδας την Laciniato nero di Toscana, που θεωρείται ποιοτικά από τις καλύτερες και είναι αναγνωρισμένη από διεθνείς σεφ. Πρόκειται για όψιμη ποικιλία, που δίνει φυτά ύψους 50/60 cm. Έχει σκούρο πράσινο φύλλωμα, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα. Χρησιμοποιείται σε κλασικό παραδοσιακό πιάτο της Φλωρεντίας, το ''Ribollita Toscana "!

Ας δούμε λοιπόν πως καλλιεργείται αυτό το θαυμάσιο λαχανικό που αξίζει τη προσοχή σας!

 

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε τη καλλιέργεια από αρχές άνοιξης έως και αρχές καλοκαιριού.
  • Σπείρετε σε βάθος 0,5-1 cm. Μετά από 6-8 μέρες θα δείτε τα πρώτα μικροσκοπικά φυλλαράκια!
  • Διαλέξτε ένα φωτεινό σημείο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.
  • Mεταφυτέψτε σε αποστάσεις 40-80 cm  επί της γραμμής και 40-60 cm  μεταξύ των φυτών. Φυτέψτε σε χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία όπως το BIO Χώμα της DCM.
  • Ποτίζετε τακτικά όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες.
  • ?Ενισχύστε τη θρέψη των φυτών με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο όπως η Βιολογική Ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και λαχανικά. Μια κουταλιά του γλυκού γύρω από κάθε ρίζα κάθε μήνα αρκεί.
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες παγωνιές πριν τη συγκομιδή ενισχύουν τη γεύση του!
  • Συγκομίστε είτε κόβοντας ολόκληρο το φυτό από τη ρίζα είτε πρώτα τα εξωτερικά φύλλα και επαναλαμβάνετε κάθε φορά που τα νέα φύλλα ωριμάζουν. Τα φύλλα θα πρέπει να έχουν το μέγεθος περίπου μιας παλάμης. 
Και μία μικρή συνταγή, πλούσια σε ενέργεια!
Smoothie λαχανίδας!

Συστατικά:
1 κούπα λαχανίδα, πλυμμένη και τεμαχισμένη
1 κούπα φρέσκιες φράουλες κομμένες
1 κούπα βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι
1 κούπα τριμμένος πάγος 

Mέθοδος παρασκευής:
Βάλτε τη λαχανίδα, τις φράουλες και το γιαούρτι σ' ένα μπλέντερ και χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε νερό όσο χρειάζεται για να έχει την υφή που σας ευχαριστεί. Απολαύστε το γεμάτο βιταμίνες & ενέργεια smoothie σας! 

Καλή επιτυχία!

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ