Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Curcubita moschata
Η κολοκύθα το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μοιάζει να φτιάχτηκε για να χαρίζει χρώμα στις μουντές μέρες του φθινοπώρου, προσφέροντας μια αίσθηση χαράς και αφθονίας. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, από τη γενέτειρά της την Αμερική και διαδόθηκε πολύ γρήγορα ως ένα εύκολο στην καλλιέργεια και θρεπτικό λαχανικό. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο σε διάφορες ποικιλίες.
Ποικιλίες
- Κολοκύθα γλυκιά · Sweet pumpkin. Για πεντανόστιμες σούπες. Μονοετές. Μακριά κολοκύθα με γλυκιά γεύση και κίτρινη-μπεζ σάρκα.
- Κολοκύθα Marina di Chioggia. Ποικιλία μεγαλόκαρπη, με πλούσια σάρκα, γλυκιά, πορτοκαλί, εύκολα διατηρήσιμη.
- Κολοκύθα γίγας πορτοκαλί · Orange giant pumpkin. Για νόστιμες πίτες. Μονοετές. Καρπός πολύ μεγάλος, στρογγυλός με φλοιό πορτοκαλί και ελαφρώς πεπλατυσμένο. Σάρκα κίτρινη, γλυκιά.
- Κολοκύθα μακριά πράσινη · Long, green pumpkin. Μονοετές. Ποικιλία με επιμήκη καρπό και πορτοκαλί σάρκα.
Οδηγίες φύτευσης
- Στην Ελλάδα περιμένουμε πάντα να φυτέψουμε τους σπόρους κολοκύθας, μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού. Μόλις είμαστε βέβαιοι ότι έχει έρθει η άνοιξη, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σπορά της κολοκύθας.
- Σπέρνονται υπαίθρια από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο και ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες, μας δίνουν παραγωγή σε 110-140 ημέρες, μετά την σπορά.
- Την παραμονή της σποράς, μουλιάζουμε τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα δοχείο με νερό ή διάλυμα φυκιών Algit super, ώστε να βοηθήσουμε το φύτρωμά τους.
- Βγάζουμε τους σπόρους από το νερό και διαλέγοντας τους πιο υγιείς και μεγάλους, ρίχνουμε 5 σπόρους περιμετρικά σε κάθε λάκκο.
- Ο τρόπος που τοποθετούμε είναι ο εξής: η ράχη τους πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος και όχι η μύτη ή η βάση τους. Βυθίζουμε τους σπόρους, ώστε το τελικό βάθος να είναι 2-3 εκ. Με το πότισμα ολοκληρώνεται η διαδικασία της σποράς.
Μετά τη σπορά
Μόλις οι σπόροι φυτρώσουν και τα φυτά μας φτάσουν τα 10-15 εκατοστά, αραιώνουμε αφήνοντας μόνο 2 από αυτά σε κάθε λάκκο.
Πότισμα
Οι κολοκύθες πίνουν πολύ νερό. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ποτίσματα την εβδομάδα, δηλαδή κάθε 3-4 ημέρες.
Λίπανση
Κάθε 20 ημέρες, ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για
λαχανικά και ποτίζουμε. Επίσης ο διαφυλλικός ψεκασμός με το εκχύλισμα φυκιών Algit Super θα βοηθήσει τα φυτά να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.
Συγκομιδή
Η κολοκύθα συγκομίζεται 4 με 5 μήνες μετά την φύτευση. Για να διαπιστώσουμε αν η κολοκύθα είναι ώριμη, κοιτάμε αν έχει το κατάλληλο χρώμα και χτυπάμε τον καρπό της κολοκύθας με τα δάχτυλα. Αν ακούγεται ήχος, η κολοκύθα είναι ώριμη.
Χρήσιμα TIPS
Πριν φυτέψουμε τους σπόρους κολοκύθας, θα πρέπει να τους αφήσουμε να φουσκώσουν σε ζεστό νερό όλη νύχτα.
Οι κολοκύθες θα είναι έτοιμες μεταξύ 85 και 120 ημερών μετά τη φύτευση. Καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν, τις αφήνουμε να πλησιάσουν το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και λίγο μεγαλύτερου, πριν τις κλαδέψουμε.
Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, πως οι κολοκύθες καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον κήπο μας, καθώς εκτείνονται 6 μέτρα ή περισσότερο.
Η μεγαλύτερη κολοκύθα στη Ρωσία είναι η κολοκύθα Dusya, βάρους 645,5 κιλών, που καταχωρήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στην περιοχή της Μόσχας.
Αν και ακούγεται παράξενο, δεν υπάρχει μέρος της κολοκύθας που να μην τρώγεται. Τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί της νοστιμίζουν σούπες, τα άνθη της τηγανίζονται βουτηγμένα σε κουρκούτι, οι κολοκυθόσποροι ή αλλιώς πασατέμπο, τρώγονται ψητοί και αλατισμένοι, ή ακαβούρδιστοι και ανάλατοι στις σαλάτες, ενώ οι γειτονικοί μας Ιταλοί, εκτιμούν μέχρι και της μαριναρισμένη φλούδα της.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.