Κολοκύθα γλυκιά 12695

Κωδικός: 12695
Για πεντανόστιμες σούπες. Μονοετές. Μακριά κολοκύθα με γλυκιά γεύση και κίτρινη-μπεζ σάρκα. Ιδανική για σούπες. Απόσταση φυτών (εκ.): 40. Απόσταση γραμμών (εκ.): 80-100. Βάθος σποράς (εκ.):2-3. Ημέρες φυτρώματος: 8-10. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 110. Butternut. 6231
  • Συσκευασία: Φάκελος Gemma
  • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
  • Μήνας σποράς: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
  • Μήνας συγκομιδής: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος Gemma 12695

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Curcubita moschata
Η κολοκύθα το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μοιάζει να φτιάχτηκε για να χαρίζει χρώμα στις μουντές μέρες του φθινοπώρου, προσφέροντας μια αίσθηση χαράς και αφθονίας. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, από τη γενέτειρά της την Αμερική και διαδόθηκε πολύ γρήγορα ως ένα εύκολο στην καλλιέργεια και θρεπτικό λαχανικό. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο σε διάφορες ποικιλίες.

Ποικιλίες

  • Κολοκύθα γλυκιά · Sweet pumpkin. Για πεντανόστιμες σούπες. Μονοετές. Μακριά κολοκύθα με γλυκιά γεύση και κίτρινη-μπεζ σάρκα.
  • Κολοκύθα Marina di Chioggia. Ποικιλία μεγαλόκαρπη, με πλούσια σάρκα, γλυκιά, πορτοκαλί, εύκολα διατηρήσιμη.
  • Κολοκύθα γίγας πορτοκαλί · Orange giant pumpkin. Για νόστιμες πίτες. Μονοετές. Καρπός πολύ μεγάλος, στρογγυλός με φλοιό πορτοκαλί και ελαφρώς πεπλατυσμένο. Σάρκα κίτρινη, γλυκιά.
  • Κολοκύθα μακριά πράσινη · Long, green pumpkin. Μονοετές. Ποικιλία με επιμήκη καρπό και πορτοκαλί σάρκα.

Οδηγίες φύτευσης

  • Στην Ελλάδα περιμένουμε πάντα να φυτέψουμε τους σπόρους κολοκύθας, μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού. Μόλις είμαστε βέβαιοι ότι έχει έρθει η άνοιξη, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σπορά της κολοκύθας.
  • Σπέρνονται υπαίθρια από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο και ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες, μας δίνουν παραγωγή σε 110-140 ημέρες, μετά την σπορά.
  • Την παραμονή της σποράς, μουλιάζουμε τους σπόρους της κολοκύθας σε ένα δοχείο με νερό ή διάλυμα φυκιών Algit super, ώστε να βοηθήσουμε το φύτρωμά τους.
  • Βγάζουμε τους σπόρους από το νερό και διαλέγοντας τους πιο υγιείς και μεγάλους, ρίχνουμε 5 σπόρους περιμετρικά σε κάθε λάκκο.
  • Ο τρόπος που τοποθετούμε είναι ο εξής: η ράχη τους πρέπει να ακουμπάει στο έδαφος και όχι η μύτη ή η βάση τους. Βυθίζουμε τους σπόρους, ώστε το τελικό βάθος να είναι 2-3 εκ. Με το πότισμα ολοκληρώνεται η διαδικασία της σποράς.

Μετά τη σπορά

Μόλις οι σπόροι φυτρώσουν και τα φυτά μας φτάσουν τα 10-15 εκατοστά, αραιώνουμε αφήνοντας μόνο 2 από αυτά σε κάθε λάκκο.

Πότισμα

Οι κολοκύθες πίνουν πολύ νερό. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ποτίσματα την εβδομάδα, δηλαδή κάθε 3-4 ημέρες.

Λίπανση

Κάθε 20 ημέρες, ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά και ποτίζουμε. Επίσης ο διαφυλλικός ψεκασμός με το εκχύλισμα φυκιών Algit Super θα βοηθήσει τα φυτά να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

Συγκομιδή

Η κολοκύθα συγκομίζεται 4 με 5 μήνες μετά την φύτευση. Για να διαπιστώσουμε αν η κολοκύθα είναι ώριμη, κοιτάμε αν έχει το κατάλληλο χρώμα και χτυπάμε τον καρπό της κολοκύθας με τα δάχτυλα. Αν ακούγεται ήχος, η κολοκύθα είναι ώριμη.

Χρήσιμα TIPS

  • Πριν φυτέψουμε τους σπόρους κολοκύθας, θα πρέπει να τους αφήσουμε να φουσκώσουν σε ζεστό νερό όλη νύχτα.
  • Οι κολοκύθες θα είναι έτοιμες μεταξύ 85 και 120 ημερών μετά τη φύτευση. Καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν, τις αφήνουμε να πλησιάσουν το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και λίγο μεγαλύτερου, πριν τις κλαδέψουμε.
  • Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, πως οι κολοκύθες καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον κήπο μας, καθώς εκτείνονται 6 μέτρα ή περισσότερο.
  • Η μεγαλύτερη κολοκύθα στη Ρωσία είναι η κολοκύθα Dusya, βάρους 645,5 κιλών, που καταχωρήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 στην περιοχή της Μόσχας.
  • Αν και ακούγεται παράξενο, δεν υπάρχει μέρος της κολοκύθας που να μην τρώγεται. Τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί της νοστιμίζουν σούπες, τα άνθη της τηγανίζονται βουτηγμένα σε κουρκούτι, οι κολοκυθόσποροι ή αλλιώς πασατέμπο, τρώγονται ψητοί και αλατισμένοι, ή ακαβούρδιστοι και ανάλατοι στις σαλάτες, ενώ οι γειτονικοί μας Ιταλοί, εκτιμούν μέχρι και της μαριναρισμένη φλούδα της.

  • Διευκρινήσεις

    • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
    • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
    • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
    • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
    Συσκευασία: Φάκελος Gemma
    Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
    Μήνας σποράς: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
    Μήνας συγκομιδής: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος

    Σχετικά Προϊόντα

    Fytopan Βιολογικό για Κηπευτικά και Φρούτα 300 ml

    Περισσότερα...

    Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

    Περισσότερα...

    Σινάπι μαύρο 12666

    Περισσότερα...

    Αντίδι σκούρο raccolto 2526

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

    Περισσότερα...

    Ντάλια Little Robert 641695

    Περισσότερα...

    Κάννα Brillant 816970

    Περισσότερα...

    Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

    Περισσότερα...

    Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

    Περισσότερα...

    Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

    Περισσότερα...

    Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

    Περισσότερα...

    DCM Prolico 2 NK 2,3-6

    Περισσότερα...

    Οργανικό Ασβέστιο

    Περισσότερα...

    Ρίγανη 12656

    Περισσότερα...

    Βασιλικός πλατύφυλλος 12638

    Περισσότερα...

    Spunta Πατατόσπορος "A" 35/55 NL 5 Kg

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

    Περισσότερα...

    Υμενοκαλλίς Sulphur Queen 789748

    Περισσότερα...

    Ντάλια Sisa 664441

    Περισσότερα...

    Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

    Περισσότερα...

    Ύφασμα προστασίας καρπών μικρό

    Περισσότερα...

    Duracid εντομοκτόνο σκόνη

    Περισσότερα...

    Mirmex κοκκώδες δόλωμα

    Περισσότερα...

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

    ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ