gemma

gemma

gemma

Πιπεριά: Όλα τα μυστικά για μια πλούσια συγκομιδή!

Γνωριμία με τη πιπεριά!


H πιπεριά καλλιεργείται για τον καρπό της, που χρησιμοποιείται σαν λαχανικό ή μπαχαρικό (σπόροι). Οι νωπές πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, Α και C και περιέχουν φυλλικό οξύ, λυκοπένιο και καροτενοειδή. 
Στην αγορά, οι ποικιλίες της πιπεριάς διαφέρουν σε μεγέθη, χρώματα αλλά και γεύση (γλυκές ή πικάντικες). Μερικές χρησιμοποιούνται και σαν καλλωπιστικές. Ενδεικτικά, από τις πολυάριθμες ποικιλίες σας αναφέρουμε τις: Asti Yellow (95 ημερών, τετράλοβη, με χρώμα ωρίμανσης κίτρινο, γλυκιά), Αsti Red (95 ημερών, τετράλοβη, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, γλυκιά), Υοlo Wonder (90 ημερών, τετράλοβη, με χρώμα ωρίμανσης πράσινο, γλυκιά), Υellow Bull's Horn (95 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης κίτρινο, γλυκιά), Red Bull's Horn (95 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, γλυκιά), Φλωρίνης (90 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, γλυκιά), Κέρατο (90 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης πράσινο ανοιχτό, γλυκιά), Sigaretta Verde Di Bergamo (90 ημερών, μακριά κυλινδρική, με χρώμα ωρίμανσης πράσινο σκούρο, γλυκιά), Dulce Di Espagna (95 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, γλυκιά), Cayenna (90 ημερών, μακριά, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, καυτερή), Ciliegia (90 ημερών, στρογγυλή, με χρώμα ωρίμανσης κόκκινο, καυτερή). 
 

Συμβουλές σποράς


Εγκαθιστούμε τις πιπεριές στο κήπο μας σπέρνοντας είτε κατευθείαν στη τελική θέση, είτε σε σπορείο, για να μεταφυτεύσουμε αργότερα τα σπορόφυτα.
Για τη σπορά πρέπει να διαλέξουμε ένα ηλιόλουστο σημείο με έδαφος αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία, που στραγγίζει εύκολα. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη τους είναι από 16 έως 24 °C. Οι αποστάσεις που αφήνουμε στις θέσεις σποράς είναι 30cm μεταξύ των φυτών και 80cm μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Τα νεαρά φυτά της πιπεριάς που θα εκπτυχθούν, χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως (έτσι αποφεύγουμε το σάπισμα των ευαίσθητων ριζών της πιπεριάς). 
Στην  αρχή της φύτευσης καλό είναι το νερό να χορηγείται σε πολλές μικρές δόσεις ώστε να διατηρείται μια καλή σταθερή ισορροπία. Όταν είναι συννεφιασμένος και υγρός ο καιρός, τα ποτίσματα μειώνονται ανάλογα. Συμβουλές μεταφύτευσης


Εάν επιλέξουμε τη μέθοδο σποράς σε σπορείο, τα νεαρά σπορόφυτα θα φυτευτούν στη μόνιμη θέση τους όταν ο πρώτος ανθοφόρος οφθαλμός (μάτι), είναι ορατός στην κορυφή του φυτού. Αν καθυστερήσουμε πέρα από το στάδιο αυτό, αναπτύσσονται πιο δύσκολα στη νέα τους θέση. Εμπειρικά αυτό γίνεται όταν αποκτήσει το φυτό 6-8 πραγματικά φύλλα. 
Πριν μεταφυτεύσετε τα φυτά σας, μπορείτε να τα ‘σκληραγωγήσετε’ για μια εβδομάδα, ελλαττώνοντας το νερό του ποτίσματος και σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα. Αυτό βοηθά τις ρίζες ν’ αντέξουν το μεταφυτευτικό σοκ. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε, επιλέγοντας η μεταφύτευση να γίνει σε συννεφιασμένη ημέρα ή αργά το απόγευμα.


Καλλιεργητικές φροντίδες


Αρχικά το φυτό της πιπεριάς αναπτύσσεται μονοστέλεχο (δηλ. σχηματίζει κορμό), στη συνέχεια διακλαδίζεται (δηλ. χωρίζεται), σχηματίζοντας 2 βλαστούς. Η διεργασία αυτή συνεχίζεται και έτσι το φυτό ελεύθερο, παίρνει θαμνώδη μορφή. Το φυτό της πιπεριάς έχει εύθραυστους βλαστούς γι’ αυτό χρειάζεται υποστύλωση είτε με σπάγγους είτε με καλάμια.
Για να ενθαρρυνθεί το φυτό μας να γίνει παραγωγικό, στην αρχή της καλλιέργειας συγκομίζουμε λίγο νωρίτερα από τη πλήρη ωρίμανση. Αργότερα όταν το αυτό πλησιάζει στο τέλος της παραγωγικής περιόδου μπορούμε να αφήσουμε να ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι καρποί πριν από τη συγκομιδή. Όσο  πλουσιότερο δείχνει το χρώμα γενικά, τόσο πιο ώριμοι θα είναι οι καρποί. 
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, καθαρίζουμε από τυχόν ζιζάνια το χώρο, ώστε να μην ‘πνίξουν’ αργότερα τη καλλιέργεια μας. Απομακρύνουμε τυχόν πετρούλες από το χώμα και σπάμε αν έχουν δημιουργηθεί συσσωματώματα. Η προετοιμασία του χώματος ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση λιπάσματος πλούσιο σε οργανική ουσία. Η λίπανση στη πιπεριά μπορεί να εφαρμοστεί 4 εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Συνίσταται λίπανση πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε οργανικά λιπάσματα που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως το Οργανικό λίπασμα της DCM για Κηπευτικά, το Fytopan ΒΙΟ για κηπευτικά ή τη Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά. Επιλέγουμε τη συσκευασία του λιπάσματος ανάλογα με τη ποσότητα των φυτών που θα καλλιεργήσουμε ή το τρόπο χρήσης που μας βολεύει (διάλυση στο νερό ή απευθείας στο χώμα). Όλα τα παραπάνω συνδιάζονται με το οργανικό ασβέστιο-μαγνήσιο για την αποφυγή του μαυρίσματος του καρπού (μαύρη τάπα της πιπεριάς-ξηρή σήψη) κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Ενημερωθείτε για τις ποικιλίες που θέλετε να καλλιεργήσετε διότι ανάλογα το είδος διαφέρει ο χρόνος ωρίμανσης. Αυτές που αργούν περισσότερο είναι οι καυτερές (12 εβδομάδες). Έχετε υπόψιν πως οι καυτερές ποικιλίες χρειάζονται μπορούν να φυτευτούν πιο πυκνά από τις γλυκές. 


Συγκομιδή


Η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν οι πιπεριές έχουν αποκτήσει το τελικό τους μέγεθος και όταν η σάρκα τους έχει τραγανή υφή. Το χρώμα τους πρέπει να είναι πράσινο ή μόλις ν' αρχίζει ν' αλλάζει προς το χαρακτηριστικό χρώμα της κάθε ποικιλίας. Στην ουσία ο καρπός είναι ακόμα σχετικά άγουρος. Κόβουμε τις πιπεριές από τη κορυφή τους.Τραβώντας τις με δύναμη, μπορεί να βλάψουμε τα εύθραυστα κοτσάνια και τις ρίζες. 

TIP

Μήπως δεν χωνεύετε τις πιπεριές; Aυτό συμβαίνει διότι το εξωτερικό περίβλημα τους είναι από καθαρή κυτταρίνη. Με δυνατή φωτιά η κυτταρίνη ξεκολλάει αφήνοντας ξεσκέπαστη τη σάρκα. Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, δοκιμάστε το!Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα

Περισσότερα...

Algit Super εκχύλισμα φυκιών

Περισσότερα...

Μελιτζάνα φλάσκα βιολετί 12748

Περισσότερα...

Ραπάνι μακρύ δίχρωμο 12774

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Γλοξίνια Kaiser wihelm 802515

Περισσότερα...

Ντάλια Fancy Pants 805127

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα συσκευασμένη μικρή (1,00 m.) 18 g

Περισσότερα...

Αντιπαγετικό ύφασμα κουκούλα bulk μικρό (1,00 m.) 18 g

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Ανθοφόρα και Καρποφόρα φυτά

Περισσότερα...

Ζωχός κλασικός 12686

Περισσότερα...

Ραδίκι ήμερο γίγας 12771

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κάννα Lucifer 818028

Περισσότερα...

Λίλιουμ Asiatic Orange 840630

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα Ενισχυμένη μεσαία (1,60 m.) 30 g

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα συσκευασμένη μεσαία (1,60 m.) 18 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ