Κουνούπι Τίγρης: Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Κωδικός: 15805
Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Συσκευασία Κωδικός tick
15805
Το  Aedes (Stegomyia) albopictus (κοιν. Ασιατικό κουνούπι τίγρης) θεωρείται ως το πιο χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού παγκοσμίως με μεγάλη υγειονομική σημασία και έχει πλέον εγκατασταθεί και στην Ελλάδα. 

Θεωρείται είδος κουνουπιού που κατάγεται από την Ανατολική Ασία και προκαλεί έντονη ενόχληση. Πρόκειται για ένα είδους  που φέρει λευκά λέπια ως ενήλικο, υπό μορφή λευκής γραμμής, στη ραχιαία πλευρά του θώρακα. Αναπτύσσει πολλές γενιές το έτος, τρεφόμενο κυρίως με ανθρώπινο αίμα, αλλά και με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Τα ωά του αντέχουν στην ξηρασία, ενώ οι προνύμφες του μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε μικρές υδάτινες εστίες, όπως δοχεία, κοιλότητες δένδρων ή ελαστικά οχημάτων. Τέλος, τα ενήλικα θηλυκά τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους ξενιστές για λήψη αίματος.
Για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια να καταγραφούν δεδομένα όχλησης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Ae. albopictus είναι διαβιβαστής του ιού του Δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του ιού Chikungunya, εγκεφαλίτιδας του Σαιντ Λούις, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και της διλοφιλάριας του σκύλου (Dirofilariaimmitis) κ.ά. 

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία τη διετία 2003-2004. Έκτοτε το «κουνούπι-τίγρης» έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Αττική. Από τους χάρτες που σχεδιάστηκαν από ειδικές υπηρεσίες, φαίνεται ότι τα επίπεδα όχλησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερα στους Δήμους Μάνδρας, Βύρωνα και Ταύρου-Μοσχάτου. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν ανοικτοί υδάτινοι όγκοι (π.χ. ποτάμια, ρέματα κτλ) και πιθανότατα αποτελούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το επίπεδο όχλησης στους Δήμους Μάνδρας και Βύρωνα μειώνεται, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Φιλοθέης-Ψυχικού.

Μέτρα πρόληψης:

  • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά. Οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού που παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών θεωρείται «μαιευτήριο» κουνουπιών. 
  • Kλαδεύουμε και καθαρίζουμε την ανεξέλεγκτη βλάστηση.
  • Απομακρύνουμε δοχεία νερού ή άλλα αντικείμενα όπως παλιά ελαστικά, λεκάνες, μπουκάλια, ποτίστρες ζώων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, βαρέλια, διακοσμητικά κήπου όπως πιθάρια, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, υδρορροές, ανοιχτούς σωλήνες, διακοσμητικές λίμνες ή σιντριβάνια,  πισίνες που δε συντηρούνται ,πηγάδια.
  • Επισκευάζουμε τις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
  • Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες.
  • Καλύπτουμε αγωγούς εξαερισμού βόθρων με κατάλληλες σίτες.
  • Καθαρίζουμε τα λούκια της βροχής από τα φύλλα.
  • Ποτίζουμε νωρίς το πρωί.
  • Χρησιμοποιούμε σίτες στις πόρτες ή τα παράθυρα. 
  • Xρήση ανεμιστήρων/κλιματιστικών

Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση:

  • Η καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων πραγματοποιείται με εντομοκτόνα σκευάσματα και με καθολική εφαρμογή ελέγχεται το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών. Αυτή  μπορεί να γίνει με ψεκασμό, εκνέφωση ή συνδυασμό τους. Ορισμένα εντομοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι άχρωμα, άοσμα και υψηλής αποτελεσματικότητας. Διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προορίζονται για χρήση σε κατοικημένους χώρους (μέσα & έξω). Τέτοιο είναι το Draker, το οποίο χρησιμοποιείται και από επαγγελματίες απεντομωτές. Μπορείτε να το βρείτε και σε ετοιμόχρηστη μορφή ως Draker RTU.  
  • Αντί ψεκαστικού υγρού σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάψετε ειδικά εντομοκτόνα χαρτάκια, τα Rambo. Ο καπνός με την εντομοκτόνο ουσία καταφέρνει άριστα και διαχέεται σε όλο το χώρο, ακόμα και σε δυσπρόσιτα ή κρυφά σημεία που δεν μπορούμε να ψεκάσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στην εταιρεία μας καθημερινά, στο 2102434006, 7-3μμ.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ