Σέσκουλο πλατύφυλλο · Large-leaved swiss chard 12788

Κωδικός: 12788
Μονοετές. Ποικιλία με φύλλα χρώματος πράσινου, ελαφρώς πομφολυγώδη, με χοντρά άσπρα νεύρα. Πολύ παραγωγική. Απόσταση φυτών (εκ.): 25-30. Απόσταση γραμμών (εκ.): 50-60. Βάθος σποράς (εκ.):1-2. Ημέρες φυτρώματος: 10-15. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 55. Ποικιλία: White Silver 2. 0311
  • Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
  • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
  • Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
  • Ημέρες συγκομιδής μετά τη σπορά: 60
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος, Φάκελος Gemma 12788

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Beta vulgaris
Το σέσκουλο είναι λαχανικό, που ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιίδων. Αλλιώς, ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα. Είναι ποώδες μονοετές ή διετές λαχανικό, καλλιεργείται κυρίως, για τα φύλλα και τους μίσχους του που καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, όπως το σπανάκι, ή μαγειρεμένα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ντολμάδες. Γνωστό και ως «ξαδερφάκι» του παντζαριού.

Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας

  • Χρώμα/μέγεθος στελέχους: ασημί, μεγάλο
  • Σπόροι ανά γραμμάριο: 50
  • Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 6-8
  • Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC) : 20-25
  • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 1,5-1,8
  • Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 3,5

Ποικιλίες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σέσκουλου, με ανοικτό πράσινο έως σκούρο πράσινο χρώμα φύλλων και με κόκκινους ή λευκούς μίσχους και νεύρα, ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες σέσκουλου με κόκκινα νεύρα τα κάνουν να μοιάζουν εμφανισιακά με τα παντζάρια. Να σημειώσουμε ότι λόγω του εντυπωσιακού φυλλώματος, το σέσκουλο δίνει και καλλωπιστική αξία στο φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο.

Οδηγίες σποράς

Το σέσκουλο δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και ζητά ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, ενώ είναι και ανθεκτικό στην ελαφριά παγωνιά. Θέλει γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με οργανική ουσία, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, βάθους 20 εκατοστών που να έχει καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Τα σέσκουλα θέλουν συχνό πότισμα για να μην στεγνώνει η ρίζα. Έχουν καλή ανάπτυξη μόνο όταν έχουν επαρκή εδαφική υγρασία.

Λίπανση

Για την λίπανση του σέσκουλου χρειάζεται να ενσωματώσουμε στο χώμαακτιβοζίνη για πλούσιες ρίζες και μεταφυτεύσεις και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά ή την ακτιβοζίνη για λαχανικά με σύνθεση 9-5-3. Η συχνότητα του λιπάσματος να είναι κάθε 20-30 ημέρες.



Συγκομιδή

Η συγκομιδή ξεκινά μετά από 4-5 μήνες, αν φυτέψουμε σπόρο σέσκουλου, κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι και αφήνοντας το κεντρικό σημείο από όπου θα βγουν τα νέα φύλλα του σέσκουλου. Αν δεν συγκομίσουμε έγκαιρα τα φύλλα του σέσκουλου, θα γίνουν σκληρά και δεν θα είναι τόσο κατάλληλα για το μαγείρεμα.

Χρήσιμα TIPS

TIP 1: Η χρήση του σέσκουλου στην πρακτική βοτανοθεραπεία είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το αφέψημα, που παράγεται από τους σπόρους, οι βρασμένοι σπόροι ή ο χυμός από τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, θεωρείται ότι προλαμβάνει πολλές μορφές ασθενειών και δρα θετικά στην αναιμία, στον πονοκέφαλο, στην τριχόπτωση, ακόμα και στον πονόδοντο.
TIP 2: Είναι αντιοξειδωτικό και αντικαταθλιπτικό.
TIP 3: Τα φύλλα του έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.
TIP 4: Οι συνήθως, κόκκινες ρίζες του σέσκουλου μπορούν να ψηθούν, να βράσουν ή να ατμοποιηθούν, και συχνά σερβίρονται ζεστές, ως μαγειρεμένο λαχανικό ή κρύο ως λαχανικό σαλάτας. Ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής παραγωγής μεταποιείται σε βραστά και αποστειρωμένα τεύτλα ή σε τουρσιά. Στην Μακεδονία, με τα σέσκουλα (παζιά) γίνονται εξαιρετικές πίτες.

Διευκρινήσεις

  • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
  • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
  • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
  • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
Ημέρες συγκομιδής μετά τη σπορά: 60

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πράσινα φυτά και Ανάπτυξη

Περισσότερα...

Αγγούρι κοντό · Short cucumber 12675

Περισσότερα...

Πιπεριά φλάσκα κίτρινη raccolto 4116

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Spunta Πατατόσπορος "A" 35/55 NL 5 Kg

Περισσότερα...

Λίλιουμ Treelilies Honeymoon 787195

Περισσότερα...

Αμαρυλλίδα Jewels R105

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

CY 10 εντομοκτόνο (EC)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

Περισσότερα...

Οργανικό Ασβέστιο

Περισσότερα...

Βασιλικός ιταλικός μέτριος 12637

Περισσότερα...

Μάραθο άγριο 12652

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Λίλιουμ Oriental Sheherazade 787140

Περισσότερα...

Ντάλια Vuurvogel 671449

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Δεινόσαυροι (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Mirmex κοκκώδες δόλωμα

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ