Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Beta vulgaris
Το σέσκουλο είναι λαχανικό, που ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιίδων.
Αλλιώς, ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα. Είναι ποώδες μονοετές ή διετές λαχανικό, καλλιεργείται κυρίως, για τα φύλλα και τους μίσχους του που καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, όπως το σπανάκι, ή μαγειρεμένα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ντολμάδες. Γνωστό και ως «ξαδερφάκι» του παντζαριού.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Χρώμα/μέγεθος στελέχους: ασημί, μεγάλο
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 50
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 6-8
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC) : 20-25
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 1,5-1,8
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 3,5
Ποικιλίες
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σέσκουλου, με ανοικτό πράσινο έως σκούρο πράσινο χρώμα φύλλων και με κόκκινους ή λευκούς μίσχους και νεύρα, ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες σέσκουλου με κόκκινα νεύρα τα κάνουν να μοιάζουν εμφανισιακά με τα παντζάρια. Να σημειώσουμε ότι λόγω του εντυπωσιακού φυλλώματος, το σέσκουλο δίνει και καλλωπιστική αξία στο φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο.
Οδηγίες σποράς
Το σέσκουλο δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και ζητά ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, ενώ είναι και ανθεκτικό στην ελαφριά παγωνιά. Θέλει γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με οργανική ουσία, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, βάθους 20 εκατοστών που να έχει καλή αποστράγγιση.
Πότισμα
Τα σέσκουλα θέλουν συχνό πότισμα για να μην στεγνώνει η ρίζα. Έχουν καλή ανάπτυξη μόνο όταν έχουν επαρκή εδαφική υγρασία.
Λίπανση
Για την λίπανση του σέσκουλου χρειάζεται να ενσωματώσουμε στο χώμα
ακτιβοζίνη για πλούσιες ρίζες και μεταφυτεύσεις και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα για
λαχανικά ή την
ακτιβοζίνη για λαχανικά με σύνθεση 9-5-3. Η συχνότητα του λιπάσματος να είναι κάθε 20-30 ημέρες.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή ξεκινά μετά από 4-5 μήνες, αν φυτέψουμε σπόρο σέσκουλου, κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι και αφήνοντας το κεντρικό σημείο από όπου θα βγουν τα νέα φύλλα του σέσκουλου. Αν δεν συγκομίσουμε έγκαιρα τα φύλλα του σέσκουλου, θα γίνουν σκληρά και δεν θα είναι τόσο κατάλληλα για το μαγείρεμα.
Χρήσιμα TIPS
TIP 1: Η χρήση του σέσκουλου στην πρακτική βοτανοθεραπεία είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το αφέψημα, που παράγεται από τους σπόρους, οι βρασμένοι σπόροι ή ο χυμός από τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, θεωρείται ότι προλαμβάνει πολλές μορφές ασθενειών και δρα θετικά στην αναιμία, στον πονοκέφαλο, στην τριχόπτωση, ακόμα και στον πονόδοντο.
TIP 2: Είναι αντιοξειδωτικό και αντικαταθλιπτικό.
TIP 3: Τα φύλλα του έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.
TIP 4: Οι συνήθως, κόκκινες ρίζες του σέσκουλου μπορούν να ψηθούν, να βράσουν ή να ατμοποιηθούν, και συχνά σερβίρονται ζεστές, ως μαγειρεμένο λαχανικό ή κρύο ως λαχανικό σαλάτας. Ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής παραγωγής μεταποιείται σε βραστά και αποστειρωμένα τεύτλα ή σε τουρσιά. Στην Μακεδονία, με τα σέσκουλα (παζιά) γίνονται εξαιρετικές πίτες.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.