Μελιτζάνα: βρείτε της μια θέση ακόμα και στη βεράντα σας!

Κωδικός: 12403
Μπόλικος ήλιος & βαθιές γλάστρες για μια επιτυχημένη καλλιέργεια!
Συσκευασία Κωδικός tick
12403

Οι μελιτζάνες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρτινιέρες. Ηλιόλουστη θέση, σωστό πότισμα και 'τροφή' πλούσια σε οργανική ουσία, είναι τα μυστικά μιας επιτυχημένης καλλιέργειας!

Γνωριμία με τη μελιτζάνα!

Solanum melongena οικ. Solanaceae

Η μελιτζάνα στη χώρα μας καλλιεργείται κατά τη θερμή περίοδο του έτους, διότι αγαπάει την ήπια άνοιξη και τα θερμά καλοκαίρια. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης της είναι μεταξύ 23-30 °C. 
Το κατάλληλο έδαφος για καλλιέργεια είναι το βαθύ, αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία και καλά στραγγιζόμενο.
Πολύ δημοφιλείς ποικιλίες στη χώρα μας είναι η τσακώνικη  (75 ημερών, μακρόστενη, βιολετί χρώματος), η Εarly long purple (80 ημερών, μακρόστενη, μαύρου χρώματος), Florence violet round (75 ημερών, στρογγυλή, ανοιχτού βιολετί χρώματος) και τέλος η White round rose shaded (70 ημερών, στρογγυλή, λευκού χρώματος).   

Τι θα χρειαστούμε;

  • Σπόρους από την αγαπημένη μας ποικιλία
  • Θήκες για σπορόφυτα
  • Γλάστρες μεγάλες για τη μεταφύτευση
  • Χώμα
  • Λίπασμα
  • Ποτιστήρι
  • Πασσάλους υποστήριξης 

Προετοιμασία καλλιέργειας

  • Αναζητούμε μικρές θήκες για σπορόφυτα ή δίσκους σποράς. Σε μιά θήκη θα φυτευτούν 2 σπόροι και θα επιλεγεί για τη μεταφύτευση το πιο γερό και υγιές νεαρό φυτό που θα προκύψει.
  • Σπέρνουμε σε βάθος 1-1,5 cm και περιμένουμε περίπου 12-15 μέρες για να 'σκάσουν' οι σπόροι. 
  • Διαλέγουμε τις γλάστρες που θα μεγαλώσουν οι μελιτζανιές μας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι χωρητικότητας 20 lt και διαμέτρου 30 cm  η μια, για να φιλοξενήσει ένα φυτό.
  • Επιλέγουμε καλύτερα πήλινες γλάστρες διότι υποστηρίζουν καλύτερα το βάρος των ώριμων φυτών μας και διατηρούν καλύτερα τη θερμοκρασία του χώματος από τις πλαστικές. Βεβαιωνόμαστε να υπάρχουν αρκετές τρύπες ώστε να στραγγίζει καλά το χώμα.
  • Ετοιμάζουμε το μίγμα του χώματος. Φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε χώμα κατάλληλο για κηπευτικά και αποστειρωμένο. Ενδεικτικά, χρησιμοποιούμε χώμα εμπλουτισμένο με οργανική ύλη όπως το χώμα της DCM  ή αν έχουμε ήδη κάποια ποσότητα χώματος, μπορούμε να το αναμίξουμε με αναλογία 1:1 με το χώμα vivimus της DCM. Αναμιγνύουμε με μικρή ποσότητα λιπάσματος (βλ. παρακάτω Λίπανση).
  • Μεταφυτεύουμε χωρίς να τραυματίσουμε τα νεαρά φυτά και ποτίζουμε καλά. Η φύτευση πραγματοποιείται όταν δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού διότι η μελιτζάνα είναι εξαιρετικά ευπαθής στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν λάβουμε υπόψη πως θέλουμε να παράγουμε και οι ίδιοι τα φυτά μας, πρέπει να σπείρουμε 50-80 ημέρες πριν από την ημερομηνία που θέλουμε να κάνουμε τη μεταφύτευση.

 

Λίπανση

Οι απαιτήσεις των φυτών μας για 'τροφή' σε αυτή τη περίπτωση (καλλιέργεια σε γλάστρες) είναι αυξημένες, γι αυτό και προετοιμάζουμε καλά το χώμα χορηγώντας λιπάσματα οργανικά (δηλ. εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια) που είναι κατασκευασμένα μόνο από φυσικά υλικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά την Βιολογική ακτιβοζίνη για κηπευτικά  που χρησιμοποιείται κάθε 20-25 μέρες από τη στιγμή της φύτευσης μέχρι και τη τελευταία συγκομιδή, το οργανικό λίπασμα με δράση 100 ημερών της DCM για κηπευτικά και το υγρό λίπασμα Fytopan Bio Κηπευτικών  που διαλύεται στο νερό και εφαρμόζεται κάθε 15 μέρες. Με τη λίπανση επιτυγχάνουμε πλούσια παραγωγή και ζουμερούς καρπούς.

Πότισμα

Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές και ισορροπημένο. Αν το φυτό 'διψάσει' κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, μπορεί να έχουμε ανθόρροια (πέφτουν τα άνθη), ενώ αν αυτό συμβεί κατά την ωρίμανση των καπών, αυτοί αποκτούν πικρή γεύση. Όταν ποτίζουμε, φροντίζουμε να μην υπερβάλλουμε και να μην βρέχουμε τα φύλλα για να μη δημιουργήσουμε συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ασθενειών.

Συγκομιδή

Οι καρποί της μελιτζάνας συγκομίζονται πριν αναπτυχθούν πλήρως, όταν οι σπόροι στο εσωτερικό τους δεν έχουν ωριμάσει και η σάρκα τους είναι ακόμα σφιχτή και το χρώμα του φλοιού λαμπερό. Αν δε τους κόψουμε έγκαιρα, η σάρκα γίνεται μαλακή σα σφουγγάρι και το χρώμα θαμπό.

Σχετικά Προϊόντα

Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα

Περισσότερα...

Πεπόνι στρογγυλό 12755

Περισσότερα...

Μίγμα ανθέων αποξηραμένα MX24

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Λίλιουμ Οριεντάλ Διπλό Exotic Sun 805257

Περισσότερα...

Κάλλα Orange 816208

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Φύλλα (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

Περισσότερα...

CY10 εντομοκτόνο (EC)

Περισσότερα...

Duracid PW εντομοκτόνο σε σκόνη

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά

Περισσότερα...

Νιτρικό κάλιο 1 kg

Περισσότερα...

Μαρούλι iceberg καλοκαιρινό 12737

Περισσότερα...

Αγκινάρα άγρια γίγας 0471 0461

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Ορνιθόγκαλο Saundersiae 816376

Περισσότερα...

Μπιγόνιες Διπλές Γαρυφάλλου S42

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Mirmex κοκκώδες δόλωμα

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ