Τομάτα: Συμβουλές καλλιέργειας!

Κωδικός: 12358
Πώς μεταφυτεύουμε, ποτίζουμε, λιπαίνουμε & κλαδεύουμε την τομάτα;
Συσκευασία Κωδικός tick
12358

Αγαπημένο κηπευτικό & πολύ δημοφιλές! Εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες (κυρίως C).

Πως αναπτύσσεται όμως ένα φυτό τομάτας; Τα φυτά της τομάτας μπορούν εύκολα να μεγαλώσουν παντού σχεδόν, αρκεί να υπάρχει αρκετή θερμότητα και υγρασία. Είναι πλήρως προσαρμοσμένες στο μεσογειακό χώρο και το ελληνικό περιβάλλον. Με αγάπη, φροντίδα και υπομονή θ’ ανταμειφθείτε σίγουρα με ωραία μεγάλα φυτά και ζουμερούς καρπούς!

Πώς ξεκινάει η καλλιέργεια της τομάτας;

Μπορείτε να αγοράσετε μικρά σπορόφυτα από κάποιο φυτώριο της περιοχής σας και έπειτα να τα μεταφυτεύσετε στο κήπο σας ή τις ζαρντινιέρες σας. Οι περισσότεροι όμως, βρίσκουν συναρπαστικό να ξεκινήσουν τις τοματιές τους από σπόρο, επιλέγοντας οι ίδιοι τη ποικιλία και ελέγχοντας πλήρως την καλλιέργεια από την αρχή. 
Τις ποικιλίες της τομάτας τις κατατάσσουμε σε 3 κατηγορίες: αναρριχώμενη, αυτοκλαδευόμενη (η ανάπτυξη της σταματά νωρίς) και ημιαναρριχώμενη (στήριξη ανά 35cm). Μπορείτε να δείτε εδώ τις κυριότερες:

  • Principe Borghese (τύπου Σαντορίνης), για νωπή κατανάλωση, σχήμα οβάλ, βάρος 30-35 g
  • Red cherry, για νωπή κατανάλωση, σχήμα στρογγυλό, βάρος 35-40 g
  • Ace VF, για νωπή κατανάλωση, σχήμα σφαιρικό, βάρος 180-190 g
  • Aγ. Πέτρου, για νωπή κατανάλωση, σχήμα στρογγυλό, βάρος 190-200 g
  • Μarmande, πρώιμη, για νωπή κατανάλωση, σχήμα πεπλατυσμένο, βάρος 160-170 g
  • Costoluto fiorentino, για νωπή κατανάλωση, σχήμα πεπλατυσμένο, βάρος 180-200 g
  • Kαρδιά του βοδιού, για νωπή κατανάλωση, σχήμα καρδιάς, βάρος 230-250 g
  • S. Marzano 3, όψιμη, ιδανική για σάλτσες, σχήμα επιμήκες, βάρος 110-120 g
  • Rio grande, όψιμη, ιδανική για σάλτσες, σχήμα οβάλ, βάρος 90-100 g
  • Campbell 33, ιδανική για σάλτσες, σχήμα οβάλ, βάρος 180-200 g
  • Roma VF, ιδανική για σάλτσες, σχήμα αχλαδοειδές, βάρος 70-80 g


 

Πώς θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη της;

Όλες οι τοματιές έχουν ανάγκη από τροφή (λίπανση). Η σωστή θρέψη είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επηρεάζεται άμεσα η ανάπτυξη και η παραγωγή. Ένα φυτό καλά "θρεμμένο", όχι μόνο παράγει περισσότερους καρπούς, αλλά αρρωσταίνει και λιγότερο.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα μη σωστής θρέψης είναι πολλές φορές η δημιουργία μιας μαύρης νεκρωτικής επιφάνειας στη βάση του καρπού, η οποία οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως ασβεστίου και μαγνησίου.
Προτείνουμε οργανική λίπανση στις τομάτες και συγκεκριμένα την Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά σε συνδιασμό με το Βιολογικό Ασβέστιο-Μαγνήσιο


Συμβουλές μεταφύτευσης
  • Μεταφυτεύουμε από Απρίλιο – Ιούνιο. Διαλέγουμε ένα σημείο που περίπου 7 ώρες ή περισσότερες της μέρας θα έχει ηλιοφάνεια. Αυτό βοηθά τους καρπούς να γίνουν εύγευστοι και να έχουν ζωηρό χρώμα. 
  • Η μεταφύτευση πραγματοτοποιείται μόλις τα σπορόφυτα αναπτύξουν τα πρώτα τους πραγματικά φύλλα (4-5), δύο εβδομάδες περίπου μετά τη σπορά. 
  • Πριν τη διαδικασία της μεταφύτευσης, σκαλίζουμε το χώμα και το εμπλουτίζουμε με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο, για την ταχεία ανάπτυξη των ριζών.
  • Διατηρούμε απόσταση μεταξύ των φυταρίων περίπου 45-75 cm. Αυτό επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν σωστά, χωρίς να "πνίξει’’ το ένα το άλλο εξαιτίας του ανταγωνισμού των θρεπτικών συστατικών και διευκολύνει να τα παρακολουθούμε πιο εύκολα και να τα φροντίζουμε.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Πότισμα
Θα πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τη συχνότητα και τη ποσότητα του νερού, έχοντας υπόψη το τύπου του εδάφους (αν ‘’κρατάει’’ νερό), τις καιρικές συνθήκες (αυξάνουμε όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία) και το μέγεθος του φυτού. Το χώμα δε θα πρέπει να είναι συνέχεια υγρό διότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών (μυκήτων).


Κλάδεμα
Περίπου 15 μέρες από τη μεταφύτευση και αφού έχει μεγαλώσει το φυτό μας, κλαδεύουμε, περιορίζοντας σε ένα κεντρικό βλαστό. 
Αφαιρούμε κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας τα παλιά φύλλα και τυχόν πλάγιους βλαστούς. Το βλαστολόγημα (αφαίρεση νέων πλάγιων βλαστών) είναι απαραίτητο για την αύξηση των ανθέων.
Υποστυλώνουμε το κεντρικό βλαστό, διευκολύνοντας τις καλλιεργητικές εργασίες μας, βελτιώνοντας παράλληλα το φωτισμό και αερισμό του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπάγγο ή μεταλλικό σύρμα και εναλλακτικά καλάμια ή λεπτούς πασσάλους.
Πριν το τέλος της συγκομιδής (1,5-2 μήνες) κορυφολογούμε, για να σταματήσει το φυτό να παράγει νέα φύλλα και καρπούς που δε θα προλάβουν να ωριμάσουν. 

Συγκομιδή 

Η συγκομιδή ειδικά για τις τομάτες σάλτσας γίνεται όταν ο καρπός ωριμάσει πλήρως ενώ για τις νωπές, όταν ροδίσουν!

Καλή επιτυχία!

Σχετικά Προϊόντα

Vivifos DCM 25 Kg

Περισσότερα...

Eco-fos DCM 25 Kg

Περισσότερα...

Μελισσόχορτο 12654

Περισσότερα...

Ραπάνι μακρύ κόκκινο 12775

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Κοκκάρι Ελληνικό μακρύ 21/24 χοντρό

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πράσινα φυτά και Ανάπτυξη

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Ανθοφόρα και Καρποφόρα φυτά

Περισσότερα...

Μαϊντανός γίγας

Περισσότερα...

Ραπάνι μικρό στρογγυλό κόκκινο 12779

Περισσότερα...

Πατατόσπορος Kennebec 25 Kg

Περισσότερα...

Πατατόσπορος Agila 25 Kg

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

DCM Prolico 2 NK 2,3-6

Περισσότερα...

Πιπεριά μακριά κόκκινη 12759

Περισσότερα...

Σελινόριζα κλασική 12787

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ Sturon 14/21 ψιλό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 25 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

Περισσότερα...

ECOR 1 (ECOMIX1) DCM 25 Kg

Περισσότερα...

Παντζάρι στρογγυλό δίχρωμο 12750

Περισσότερα...

Ατζούρι 12682

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ