Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Zea mays
Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, είναι φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα με αρσενικά άνθη στην κορυφή, ενώ σε χαμηλότερα σημεία βρίσκονται τα θηλυκά. Αποτελεί το λαχανικό, που συνόδευε τις καλοκαιρινές βόλτες των παιδικών μας χρόνων. Πλούσιο σε βιταμίνες Β1-Β9, άμυλο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φωσφόρο κάλιο και μαγνήσιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αντιμετωπίζει αναιμία και χοληστερίνη.
Μπορεί να απολαμβάνεται με πολλούς τρόπους, είτε φρέσκο, μαγειρεμένο, είτε διατηρημένο στην ψύξη ή κονσερβοποιημένο, ή ακόμα και αλεσμένο (γλυκό καλαμποκάλευρο).Ένα πράγμα είναι σίγουρο - αν δεν έχετε γευτεί ποτέ μια ρόκα καλαμποκιού γλυκιά και ζουμερή (καλύτερα με βούτυρο...), τότε χάνετε!!
Οδηγίες φύτευσης
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού χρειάζεται βαθύ και γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση είναι ο Απρίλιος για τις νότιες περιοχές, ενώ τον Μάιο για τις βόρειες περιοχές. Το καλαμπόκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Θα πρέπει την προηγούμενη ημέρα της φύτευσης, να βάλουμε τους σπόρους σε βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν ώστε να φυτρώσουν γρηγορότερα. Σε κάθε θέση βάζουμε 2-3 σπόρους και βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστά. Για τους «τολμηρούς» καλλιεργητές, το καλαμπόκι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας, αρκεί να έχουν μεγάλο βάθος, πλάτος και ύψος, τουλάχιστον 30 εκατοστά και να έχουν τρύπες για καλή αποστράγγιση του νερού.
Πότισμα
Το καλαμπόκι για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών, θέλει τακτικό πότισμα και μεγάλη ποσότητα νερού, κυρίως για την περίοδο της άνθησης.
Λίπανση
Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρποφορία στο καλαμπόκι και επειδή έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε βιολογικό λίπασμα ανθοφορίας όπως η
ακτιβοζίνη για ανθοφόρα-καρποφόρα, κάθε 20 ημέρες.
Συγκομιδή
Συνήθως η συγκομιδή του καλαμποκιού γίνεται 2,5-3,5 μήνες μετά τη φύτευση.
Χρήσιμα TIPS
Για να σιγουρευτούμε πως το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή, πιέζουμε τους σπόρους με το δάχτυλό μας και αν βγει υγρό σαν γάλα, είναι έτοιμο.
Μαζί με το καλαμπόκι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ποικιλία αναρριχώμενου φασολιού, που αναπτύσσεται πάνω στο καλαμπόκι και δεν χρειάζεται υποστύλωση.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε φρέσκο ολόκληρο καλαμπόκι στην κατάψυξη για να το ψήνουμε όλο τον χειμώνα, πρώτα καθαρίζουμε φλούδες και ίνες. Πλένουμε τα καλαμπόκια και τα κόβουμε στη μέση. Τα βουτάμε σε καυτό νερό που βράζει για 1? και αμέσως με μία τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός. Αφού τα στραγγίξουμε καλά και τα στεγνώσουμε, ένα ένα κομμάτι ή λίγα λίγα κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας ή σε σακούλες τροφίμων που σφραγίζουν. Διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες.
Κάθε φορά που θέλουμε να ψήσουμε καλαμπόκι στην σχάρα, όπως είναι παγωμένο το καλαμπόκι, το βάζουμε πάνω στην φωτιά γυρίζοντας το γύρω γύρω να ψηθεί για λίγα λεπτά.
Οι καλύτεροι φίλοι του καλαμποκιού, είναι το καλό βούτυρο και ο ανθός αλατιού. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρεάτα, ψάρια αλλά και θαλασσινά.
Το φρεσκοκομμένο καλαμπόκι ημέρας, δε χρειάζεται ζεμάτισμα. Μόλις το καθαρίσουμε, το βάζουμε κατευθείαν στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά. Διατηρείται για 3 μήνες.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.