Η αβεβαιότητα και ο φόβος για τα τρόφιμα που βάζου΅ε στο πιάτο ΅ας είναι σήμερα περισσότερο έντονα από ποτέ. Στη σημερινή εποχή, η βιολογική καλλιέργεια έρχεται να δώσει τη λύση για ποιότητα στην καθημερινή ΅ας διατροφή.
Το σταφύλι είναι ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, γνωστή από την αρχαιότητα και αξίζει να το προσφέρουμε αγνό στην οικογένεια μας αλλά και τον εαυτό μας.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωση ασθενειών στο αμπέλι;
- Αφαιρούμε τους ήδη προσβεβλημένους καρπούς ή φύλλωμα. Κατόπιν, απολυμαίνουμε τα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει.
- Κάνουμε χρήση εντομοπαγίδων. Προτείνουμε παγίδες με χρώμα οι οποίες προσελκύουν τα έντομα με το έντονο χρώμα τους και όταν αυτά ακουμπήσουν την παγίδα, κολλάνε χάρη στην ειδική κόλλα που διαθέτουν (περισσότερα εδώ).
- Προφυλάσσουμε τους καρπούς με προστατευτικά υφάσματα. Προστατέψτε τον καρπό από μύγες, σφήκες και πουλιά. (Περισσότερα εδώ).
- Σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα ή ραντίζουμε με γαλαζόπετρα. Το θειάφι και η γαλαζόπετρα αποτελούν φυσικά πετρώματα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την παραγωγή μας.
- Χρησιμοποιούμε λιπάσματα οργανικά με σύνθεση ειδική για κλήματα, που δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για πλούσια παραγωγή και αντοχή σε ασθένειες. Η πρόληψη των ασθενειών μέσω καλής διατροφής είναι πάντα καλύτερη έναντι της καταπολέμησης.
- Κλαδεύουμε σωστά, ώστε τα φυτά μας να αερίζονται ικανοποιητικά. Αφαιρούμε τα παλιά γερασμένα φύλλα (συνήθως τα πιο παλαιά χάνουν το χρώμα τους και κατσαρώνουν).
Συμβουλή: Παρατηρούμε προσεχτικά την καλλιέργεια κατά την εξέλιξη της και δεν καταφεύγουμε αμέσως σε ψεκασμούς, αν δούμε πολύ μικρό πληθυσμό εντόμων. Αν χρειαστεί, εφαρμόζουμε σκευάσματα βιολογικά.
Καλή σας επιτυχία!