Κρόκος Firefly 692307

Κωδικός: 10835
Ο κρόκος είναι ένα πανέμορφο λουλούδι με έντονα χρώματα που συναντάμε σε πάρκα και σε κήπους. Τα περισσότερα είδη κρόκου έχουν καλλωπιστική χρήση στον κήπο. Σημαντικό είναι πως υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες κρόκου που είναι ενδημικά στον ελληνικό χώρο, δηλαδή φυτρώνουν από μόνα τους στις περιοχές της χώρας μας και πουθενά αλλού. H κάθε συσκευασία περιέχει 20 βολβούς μεγέθους 5+ που δίνουν ένα εντυπωσιακό κίτρινο μπλε άνθος. Το ύψος του μπορεί να φτάσει στα 8 εκ.
  • Συσκευασία: Φάκελος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος 10835

Περίοδος φύτευσης

Φυτεύεται κυρίως το φθινόπωρο και δίνει ανθοφορία στις αρχές της άνοιξης. Ο κρόκος είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης και το συγκεκριμένο φτάνει ως 10 εκατοστά, διαθέτει φύλλωμα που θυμίζει γρασίδι και εντυπωσιακά λουλούδια σε κυπελλοειδές σχήμα και ποικιλία χρωμάτων: κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ, χρυσό ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες.
Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε παρτέρια ανάμεσα από καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τρόπος φύτευσης

Μπορούμε να φυτέψουμε τους κρόκους σε γλάστρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης που θα προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να φεύγει το περιττό νερό, ενώ καλό είναι στη βάση της τοποθετούμε μια λεπτή στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.

Χώρος φύτευσης

Ο κρόκος ευδοκιμεί σε γόνιμα και στραγγιζόμενα εδάφη που δεν κρατάνε νερό. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, ο βολβός του κρόκου σαπίζει. Προτιμάμε να φυτεύουμε τον κρόκο σε ηλιοφανή σημεία για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κρόκου είναι ότι τα λουλούδια του κλείνουν κατά την διάρκεια της νύχτας και όταν επικρατούν συννεφιασμένες μέρες. Η φύτευση του γίνεται σε βάθος 5-10 εκατοστών, ενώ οι αποστάσεις που φυτεύουμε τους βολβούς του κρόκου είναι 10 με 15 εκατοστά.

Τρόπος ποτίσματος

Ο κρόκος ειδικά την φθινοπωρινή περίοδο δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε νερό και στις περισσότερες περιπτώσεις του αρκούν οι βροχοπτώσεις. Το υπερβολικό πότισμα αν δεν στραγγίζει το νερό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του βολβού. Πάντως, οι κρόκοι ανοιξιάτικης φύτευσης χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα.

Τρόπος λίπανσης

Κατά τη φύτευση προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στη θέση που τοποθετούμε το φυτό, ενώ κατά την έναρξη ανάπτυξης των ανθοφόρων βλαστών του κρόκου προτείνεται η λίπανση με λιπάσματα διαλυτά σε νερό κατάλληλα για ανθοφόρα φυτά όπως το Fytopan για ανθοφόρα φυτά.

Ασθένειες και εχθροί

Τα χειρότερα παράσιτα για τους κρόκους είναι τα τρωκτικά, οι τυφλοπόντικες και οι μύκητες. Οι τυφλοπόντικες καταστρέφουν τους κόρμους και οι κοινοί αρουραίοι καταστρέφουν το φύλλωμα χρησιμοποιώντας το σαν τροφή. Για την αντιμετώπιση τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την οικολογική παγίδα εγκλωβισμού για τυφλοπόντικες και ποντικούς του αγρού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια υγρού καιρού, μπορεί να εμφανιστεί ένα ξέσπασμα μυκητιακών ασθενειών όπως η ριζοκτονία. Οι βολβοί που έχουν υποστεί ζημιά σαπίζουν, όπως αποδεικνύεται από την κακή αναγέννηση την άνοιξη και την καταθλιπτική όψη, καθώς κάτω από το κέλυφος τους εμφανίζονται χρωματιστές κηλίδες. Σε αυτή την περίπτωση, όλο το υλικό φύτευσης πρέπει να σκάβεται και απορρίπτεται.

Συχνές ερωτήσεις

Ε: Πώς πολλαπλασιάζεται ο κρόκος και πώς διατηρείται;
A: Ο κρόκος πολλαπλασιάζεται με βολβίδια, που αναπτύσσονται το καλοκαίρι και προέρχονται από τους παλιούς βολβούς.
Κάθε βολβός μπορεί να αναπτύξει 1 έως 3 νέους βολβούς. Για να διατηρήσουμε τους βολβούς του κρόκου για την επόμενη χρονιά, σταματάμε να ποτίζουμε όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία και αρχίζουν να ξεραίνονται τα φύλλα του κρόκου.
Μετά τους βγάζουμε από το έδαφος για να τους αποξηράνουμε σε καλά αεριζόμενο μέρος που δεν κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Η αποθήκευση των βολβών του κρόκου γίνεται σε χάρτινα κουτιά που φυλάσσονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος μέχρι να τους φυτέψουμε την επόμενη χρονιά.

Πρόσθετες πληροφορίες

Ένα χαρακτηριστικό είδος κρόκου ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργείται εκτεταμένα στην περιοχή της Κοζάνης για το κόκκινο στίγμα του λουλουδιού, είναι ο εδώδιμος κρόκος, ο διάσημος κρόκος Κοζάνης, η καλλιέργεια του οποίου δίνει το περιζήτητο μπαχαρικό του σαφράν. Το σαφράν ή ζαφορά χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές μαγειρικής δίνοντας στο φαγητό ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και μοναδική γεύση.

Συσκευασία: Φάκελος

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Οξύφιλα φυτά (Γαρδένιες κ.ά.) DCM 800 g

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη αμέσου δράσεως 150 g

Περισσότερα...

Μίγμα ανθέων ιαπωνικού γκαζόν MX54

Περισσότερα...

Στατική μίγμα (Αμάραντο) 12625

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κάννα Wyoming 819421

Περισσότερα...

Ντάλια Hy Trio 791994

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Draker RTU ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Κρυσταλλικό λίπασμα μεταφυτεύσεις 12-48-8 500 g

Περισσότερα...

Κρυσταλλικό λίπασμα Ανθοφορίας και Καρποφορίας "5-10-42"

Περισσότερα...

Ελίχρυσο διπλό μίγμα 12556

Περισσότερα...

Γκαζόν Σκιάς (Ombreggiato)

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κάλλα White 815577

Περισσότερα...

Γλαδιόλα Nova Lux 734373

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Δεινόσαυροι (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ