Σταμναγκάθι παραδοσιακό κρητικό 12660

Κωδικός: 12660
Αναβλαστάνει κάθε 20-30 ημέρες. Έτοιμο σε 50 ημέρες. Πολυετές. Άγρια ποικιλία ραδικιού. Ποώδες, γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο. Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη. Απόσταση φυτών (εκ.): 20. Απόσταση γραμμών (εκ.): 40. Βάθος σποράς (εκ.):0,3-0,5. Ημέρες φυτρώματος: 12-15. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 50. Cretan traditional leaf chicory. 2071
  • Συσκευασία: Φάκελος
  • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας
  • Μήνας σποράς: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
  • Μήνας συγκομιδής: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος 12660

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Cichorium intybus
Το σταμναγκάθι ανήκει στην οικογένεια των ραδικιών και είναι φυτό που αυτοφυτεύεται στη Κρήτη, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, ενώ αποτελεί συστατικό της κρητικής διατροφής. Το σταμναγκάθι, χρόνο με τον χρόνο κερδίζει συνεχώς περισσότερους θαυμαστές και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αγριόχορτα που μπορούμε να απολαύσουμε στην κουζίνα μας. Εκτός από τη μοναδική πικρή γεύση που το χαρακτηρίζει, έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και διαθέτει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Ιστορία

Η ονομασία του προήλθε από τις λέξεις ‘’αγκάθι’’ και ‘’στάμνα’’ διότι οι Κρητικοί το χρησιμοποιούσαν ως πώμα στις πήλινες στάμνες που φύλασσαν το νερό. Το πλούσιο σε αγκάθια υπέργειο μέρος του αλλά και η χοντρή πασσαλώδης ρίζα του, αποτελούσαν θαυμάσιο πώμα που προφύλασσε το νερό μέσα στη στάμνα.

Χαρακτηριστικά

Το σταμναγκάθι, είναι πολυετές φυτό που φθάνει τα 20-40 εκατοστά. Είναι πολύκλαδο, με διακλαδώσεις ακανθωτές. Ακολουθεί τα εξής στάδια ανάπτυξής:
  • Βλάστηση σπόρου.
  • Ανάπτυξη κανονικών φύλλων με τη μορφή δίσκου.
  • Ανάπτυξη πράσινου αγκαθιού από το κέντρο της ροζέτας που με την πάροδο του χρόνου καλύπτει το φύλλωμα. Σταδιακά χάνει το πράσινο χρώμα του και γίνεται καφέ μπεζ.
  • Δεν αργεί και η άνθηση του φυτού και ο σχηματισμός των κεφαλών πάνω στο αγκάθι, που το καθένα υπό κανονικές συνθήκες περιέχει 5 σπόρους.

Οδηγίες φύτευσης

Το σταμναγκάθι πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μπορεί να καλλιεργηθεί είτε σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Έχει υψηλή αντοχή σε παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί έχει μεγάλη αντοχή στην αλατότητα του εδάφους. Επιβιώνει κάτω από το χειμωνιάτικο χιόνι, καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.



Πότισμα

Για την καλλιέργεια του σταμναγκαθιού, απαιτούνται συχνά και σταθερά ποτίσματα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, αλλά και της άνοιξης.

Λίπανση

Η προσθήκη λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο όπως η ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και ανάπτυξη, βοηθάει στην ανάπτυξη του σταμναγκαθιού και στην πραγματοποίηση πολλών συγκομιδών.

Συγκομιδή

Η πρώτη συγκομιδή γίνεται 3 με 4 μήνες μετά τη σπορά, όταν το φυτό έχει αναπτύξει ικανοποιητικό μέγεθος. Το κόψιμο γίνεται με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι και φροντίζουμε να μην ξεριζώσουμε το φυτό, αλλά να το κόβουμε χαμηλά από το έδαφος, για να δώσει νέα παραγωγή. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε 40 μέρες περίπου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 9 μήνες.

Χρήσιμα TIPS

Είναι ένα από τα λίγα χορταρικά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ωμό αλλά και βρασμένο, όπως όλα τα είδη των ραδικιών ή μαζί με κρέας όπως μαγειρεύεται το σέλινο ή το σπανάκι ή να το απολαύσουμε στην πιο απλή συνταγή, βραστό με λάδι, λεμόνι και χοντρό αλάτι.

Το φύλλωμα του σταμναγκαθιού, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να πλυθεί, να τοποθετηθεί σε πλαστική σακούλα και στη συνέχεια στο ψυγείο, σε χαμηλή θερμοκρασία συντήρησης λίγο πάνω από τους 3-4 °C.

Διευκρινήσεις

  • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
  • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
  • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
  • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
Συσκευασία: Φάκελος
Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας
Μήνας σποράς: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Μήνας συγκομιδής: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Μαϊντανός σγουρός · Curly-leaved parsley 12726

Περισσότερα...

Σέλερι κλασικό · Classic celery 12784

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Spunta Πατατόσπορος "A" 35/55 NL 5 Kg

Περισσότερα...

Τουλίπα Pink star 792236

Περισσότερα...

Αλστρομέρια Μίγμα 803321

Περισσότερα...

Αντιπαγετικό ύφασμα κουκούλα bulk μεσαίο (1,60 m.) 18 g

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Εσπεριδοειδή

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

Περισσότερα...

Καρότο κλασικό · Classic carrot 12691

Περισσότερα...

Ραπάνι μακρύ λευκό · Long white radish 12776

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Αστίλβη Arendsii White 850226

Περισσότερα...

Ντάλια Hartenaas 630842

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα συσκευασμένη μικρή (1,00 m.) 18 g

Περισσότερα...

Αντιπαγετική κουκούλα συσκευασμένη μεσαία (1,60 m.) 18 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ