Γλωσσάρι εννοιών & όρων των σπόρων

Ανοίγοντας ένα κατάλογο σπόρων ή διαβάζοντας ένα περιοδικό ή βιβλίο που ν’ ασχολείται με τον κήπο θα συναντήσετε πολλούς παράξενους όρους που μπορούν να κάνουν την ασχολία σας με τα φυτά από ένα διασκεδαστικό χόμπι σε κάτι που μοιάζει με επιστημονικό πείραμα.

Υβρίδια;  Ποικιλίες; Γονιμοποίηση; Αυτοί οι όροι μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ακόμη και στον πιο έμπειρο κηπουρό.

Απλή ποικιλία

Είναι απλά μια ομάδα φυτών που μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά. Διαφορετικές ποικιλίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά π.χ. καλύτερη αντίσταση στις ασθένειες ή γεύση διαφορετική από άλλες ποικιλίες του ιδίου είδους.

Σε μορφή πέλετ (Pellet)

Σπόροι που επικαλύπτονται με κάποιο αδρανές υλικό (συνήθως από πηλό), που διαλύεται τη στιγμή που θα τους φυτέψετε. Γίνεται ευκολότερη η φύτευση και με πιο ομοιόμορφο τρόπο.

Βιολογικοί σπόροι

Έχουν αναπτυχθεί σε πιστοποιημένο βιολογικό αγρό που δεν έχουν εφαρμοστεί φυτοφάρμακα και δεν είναι επικαλυμμένοι με χημικές ουσίες για να μην χαλάσουν ή πρόωρα βλαστήσουν. Δεν έχουν επίσης υποστεί γενετική τροποποίηση. Η αγορά βιολογικών σπόρων αξίζει τον κόπο, επειδή προστατεύει το περιβάλλον και τους ανθρώπους στις εκμεταλλεύσεις σπόρων από επιβλαβή φυτοφάρμακα. Έμμεσα, υποστηρίζεται η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, όπου αποτελούν αξιόπιστο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικούς σπόρους στην ποικιλία που θα θέλατε να καλλιεργήσετε, μπορείτε να αγοράσετε συμβατικούς σπόρους και να τους μεγαλώσετε εσείς με βιολογικό τρόπο, χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα και αποφεύγοντας τα φυτοφάρμακα.


Υβρίδια

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει, δεν υπάρχει τίποτα βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου, που να αφορά τις ποικιλίες-υβρίδια. Προτιμούνται κυρίως για τις μεγάλες σε έκταση καλλιέργειες λόγω της αντίστασης και της ανθεκτικότητας τους στις ασθένειες. Ένας υβριδικός σπόρος είναι το προϊόν του φυτού που προκύπτει διαλέγοντας συγκεκριμένους γονείς-φυτά από μια συγκεκριμένη ποικιλία. Αυτό γίνεται επειδή και οι δύο γονείς έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που μπορούν να μεταφέρουν στην επόμενη γενιά σε συνδυασμό και να δημιουργήσουν μια πολύ πιο επιθυμητή ποικιλία απογόνων. Οι όροι που συναντούμε

"F1" δεν είναι παρά οι απόγονοι της πρώτης γενεάς και "F2" οι απόγονοι της δεύτερης γενεάς. Αυτό που προκαλεί δυσαρέσκεια για τις ποικιλίες-υβρίδια, είναι ότι δεν μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους την επόμενη σεζόν και να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν είναι γόνιμοι είτε επειδή δεν μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά τους στην επόμενη καλλιέργεια και έτσι δεν έχουν καλή ανάπτυξη.

Γενετικώς τροποποιημένοι (GM)


Οι περισσότεροι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια, ζαχαρότευτλα). Είναι απίθανο στην αγορά να συναντήσετε γενετικά τροποποιημένους σπόρους, με μια μικρή επιφύλαξη
για το καλαμπόκι. Σε αντίθεση με τα υβρίδια, τα οποία δημιουργούνται όταν οι δύο γονείς φυτά  διασταυρώνονται και κάνουν ένα απόγονο με τα επιθυμητά για μας χαρακτηριστικά, οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών δημιουργούνται εργαστηριακά από την εισαγωγή χαρακτηριστικών που μπορεί να προέρχονται από ένα άλλο είδος ή οργανισμό.

Ανοιχτής επικονίασης φυτά

Πρόκειται για τα φυτά που γονιμοποιούνται από έντομα πχ. μέλισσες ή τον άνεμο. Σε αντίθεση με τα υβρίδια, οι απόγονοι θα εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό φυτό και οι σπόροι που προκύπτουν μπορούν να σωθούν. Έτσι, πολλές φορές εξηγείται για τα φυτά και ιδίως για τα άνθη η αλλαγή στα χρώματα ανά εποχή. Η γύρη που μεταφέρεται από τα έντομα ή τον αέρα μπορεί να προέρχεται από εκατοντάδες μέτρα μακριά.


Παραδοσιακές ποικιλίες 

Ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται πολλά χρόνια σε μια συγκεκριμένη περιοχή και έχουν εξελιχθεί σε αυτή. Όλες οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ανοικτής επικονίασης και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε τους σπόρους από τη συγκομιδή και να τις φυτέψετε το επόμενο έτος.

Συμβουλή! Αγοράστε ποικιλίες που να έχουν χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και στις συνθήκες της δικής καλλιέργειας σας, είτε πρόκειται για υβρίδια, απλές ποικιλίες κτλ.

Σχετικά Προϊόντα

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Ανθοφόρα και Καρποφόρα φυτά 400 g

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά 2 Kg

Περισσότερα...

Τομάτα μικρή τ. Σαντορίνης 4401

Περισσότερα...

Τομάτα κατσαρή 4451

Περισσότερα...

Πατάτα για φύτευση Liseta "Η Νόστιμη" 5 Kg

Περισσότερα...

Πατάτα για φύτευση Agila "Η Βιολογική" 5 Kg

Περισσότερα...

Μύρτιλλο 863

Περισσότερα...

Φράουλα White dream 93708

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα Αζώτου DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Ανθοφόρα και Καρποφόρα φυτά 2 Kg

Περισσότερα...

Βλήτο 0295

Περισσότερα...

Αγγούρι μακρύ Telegraph 1581

Περισσότερα...

Πατάτα για φύτευση Spunta "Η κλασική" 5 Kg

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Ραμπάρμπαρο Hosteiner 93758

Περισσότερα...

Φράουλα Fragaria rosta 93706

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μικρό

Περισσότερα...

Mirmex κοκκώδες δόλωμα

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ