Ραπάνι: μία από τις πιο εύκολες καλλιέργειες!

Γνωριμία με τα ραπανάκια!

Πολύχρωμα και τραγανά, τα ραπανάκια είναι πολύ δημοφιλή στις σαλάτες μας! Η καλλιέργεια τους είναι γρήγορη και εύκολη. Οι  νέοι και επιδέξιοι κηπουροί ανταμείβονται πολύ γρήγορα για τη προσπάθεια τους, με συγκομιδή σε μόλις 30-40 μέρες! Mπορείτε να δείτε εδώ τις κυριότερες ποικιλίες:

  • Black round, όψιμη ποικιλία, 60 ημερών, με μαύρο φλοιό και λευκή σάρκα
  • Saxa, πρώιμη ποικιλία, 30 ημερών, με φλοιό ανοιχτού κόκκινου χρώματος 
  • Ναtional, πρώιμη ποικιλία, 35 ημερών, με φλοιό κόκκινου-λευκού χρώματος
  • Flamboyant, πρώιμη ποικιλία, 35 ημερών, με φλοιό ανοιχτού κόκκινου χρώματος και λευκή μύτη
  • White Icicle, πρώιμη ποικιλία, 35 ημερών, με φλοιό λευκού χρώματος
  • Fire candle, όψιμη ποικιλία, 40 ημερών, με φλοιό κόκκινου χρώματος
  • Giant Butter, όψιμη ποικιλία, 40 ημερών, με φλοιό κόκκινου χρώματος

Σπορά


Πριν τη σπορά, κάνουμε καλή κατεργασία στο έδαφος (σκαλίσματα) και φροντίζουμε να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους γιατί αυτή θα εμποδίσει την έξοδο του τρυφερού, νεαρού βλαστού.
Φυτεύουμε σε βάθος 1,5-2 cm και αφήνουμε αποστάσεις 10-20 cm επί της γραμμής και 3-5 cm μεταξύ των φυτών.
Με διαδοχική φύτευση ανά δύο εβδομάδες, θα συγκομίζουμε φρέσκα ραπανάκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!


Κλίμα


Δεν ανέχονται τη ξηρασία και προτιμούν τα ήπια δροσερά κλίματα. Η σπορά μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως όμως σπέρνονται  από Φεβρουάριο-Μάιο  και από Αύγουστο-Νοέμβριο. Αποφεύγουμε να καλλιεργήσουμε κατά τους θερινούς μήνες, γιατί την εποχή αυτή παράγονται γογγυλόριζες (η ρίζα του ραπανιού) που γρήγορα αποκτούν σπογγώδη υφή και δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.



Kαλλιεργητικές φροντίδες


Για γρήγορη ανάπτυξη και ηπιότερη γεύση ποτίζουμε τακτικά. Ξεχορταριάζουμε αν είναι απαραίτητο. Εμπλουτίζουμε ιδανικά με βιολογική κοπριά αλόγου.


Συγκομιδή


Η συγκομιδή πραγματοποιείται πριν αποκτήσει το ραπανάκι το τελικό του μέγεθος (διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο εσωτερικό της ρίζας και η σάρκα να χάσει μέρος της τραγανότητας και της γεύσης της) και πριν την έναρξη της άνθισης (αλλιώς η ρίζα του αποκτά σπογγώδη υφή).

Σχετικά Προϊόντα

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά 400 g

Περισσότερα...

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά 2 Kg

Περισσότερα...

Σέλινο 5761

Περισσότερα...

Βλήτο 0295

Περισσότερα...

Κοκκάρι στρογγυλό Stuttgarter ψιλό 14/21 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι στρογγυλό Stuttgarter ψιλό 14/21 1 Kg

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μικρό

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

CY 10 εντομοκτόνο (EC)

Περισσότερα...

Οργανικό Ασβέστιο-Μαγνήσιο

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Αγγούρι μακρύ Telegraph 1581

Περισσότερα...

Κολοκύθι Luffa 0365

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Κοκκάρι Κόκκινο ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Duracid εντομοκτόνο σκόνη

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Σέλινο raccolto 5766

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Υδροπότ Σύστημα ποτίσματος

Περισσότερα...