Καλλιέργεια της λεμονιάς!

Κωδικός: 12408
Συνοπτικός οδηγός για καλλιέργεια στο μπαλκόνι ή το περιβόλι μας!
Συσκευασία Κωδικός
12408
Η λεμονιά αποτελεί αγαπημένο δέντρο και όχι άδικα. Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο που έχουν οι καρποί της και τη σχεδόν καθημερινή χρήση τους στη κουζίνα μας, η λεμονιά, έχει και καλλωπιστική χρήση αφού ομορφαίνει το χώρο και χαρίζει ένα λεπτό άρωμα στο κήπο ή το μπαλκόνι μας. 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες διαθέσιμες για καλλιέργεια. Το μόνο που χρειάζεται από μας για να ευδοκιμήσει είναι να καλύπτουμε κάποιες βασικές τους ανάγκες που θα δούμε παρακάτω. Πώς όμως προετοιμαζόμαστε ;


Για καλλιέργεια στο μπαλκόνι:
  • Διαλέγουμε τη σωστή ποικιλία λεμονιάς. Oι νάνες ποικιλίες είναι καταλληλότερες για ένα μπαλκόνι και παράγουν μεσαίους καρπούς με έντονη γεύση και άρωμα.
  • Επιλέγουμε ένα εύρωστο και υγιές δενδρύλλιο, 2 ή 3 ετών. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε μια λεμονιά και με σπόρο, όμως αυτό δεν συνίσταται λόγω του ότι θα αργήσουμε πάρα πολύ να δούμε καρποφορία.
  • Προτιμούμε μεγάλες γλάστρες με αρκετές τρύπες στο πάτο τους, ώστε να στραγγίζουν καλά. Γλάστρες χωρητικότητας 40-60L είναι κατάλληλες και για ένα δέντρο 2m.
  • Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας διογκωμένη άργιλο για καλύτερη αποστράγγιση.
  • Προετοιμάζουμε το υπόστρωμα χρησιμοποιώντας μίγμα χώματος για όλες τις χρήσεις, πλούσιο σε οργανική ουσία. Τοποθετούμε μια ικανή ποσότητα χώματος, η οποία θα αποτελέσει τη βάση στήριξης του δέντρου μας.
  • Εφαρμόζουμε οργανικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο, για σωστή, γρήγορη και υγιή ανάπτυξη των ριζών. Φυτεύουμε και έπειτα καλύπτουμε με το υπόλοιπο χώμα. 
  • Πατάμε καλά την επιφάνεια και ποτίζουμε γενναιόδωρα. Γενικά, ποτίζουμε όταν στεγνώνει καλά το χώμα σε βάθος 2-3cm από την επιφάνεια του. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε υγρασιόμετρο.
  • Τοποθετούμε το δεντράκι μας σε σημείο όπου θα το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως.
  • Ελέγχουμε το φύλλωμα και τα κλαδάκια στο δέντρο μας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας για αλλοιώσεις όπως καρούλιασμα στα φύλλα, ασπρίλες κτλ. που αποτελούν ένδειξη για ασθένεια.
  • Δίνουμε τροφή στο φυτό μας προτιμώντας λίπασμα οργανικό, με σύνθεση ιδανική για εσπεριδοειδή όπως τα παρακάτω:
  • Κατάλληλο για λεμονιές
    σε μπαλκόνια
    Κατάλληλο για λεμονιές
    σε κήπους 

  • Κλαδεύουμε με προσοχή όταν είναι απαραίτητο. Απομακρύνουμε πάντα τα ξερά, άρρωστα, σπασμένα κλαδιά/φύλλα από το φυτό και τη γλάστρα μας.
  • Αραιώνουμε το 1/3 των καρπών μόλις αυτοί εμφανιστούν, ώστε να ωριμάσουν καλά οι υπόλοιποι. Τυπικά τα λεμόνια χρειάζονται 7-9 μήνες διάστημα ωσότου ωριμάσουν πλήρως.

Για καλλιέργεια στον κήπο:
  • Επιλέγουμε μια καλή τοποθεσία για τη λεμονιά μας. Ένα ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευμένο σημείο από δυνατούς ανέμους είναι ότι καλύτερο.
  • Διαλέγουμε τη ποικιλία που μας ευχαριστεί με βάση το χώρο που διαθέτουμε και ρωτάμε το προμηθευτή μας αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα
  • Εμπλουτίζουμε το κήπο μας με νέο φρέσκο χώμα αν είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.
  • Σκάβουμε ένα μεγάλο λάκκο και εφαρμόζουμε οργανικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο, για σωστή, γρήγορη και υγιή ανάπτυξη των ριζών. Φυτεύουμε και έπειτα καλύπτουμε με το υπόλοιπο χώμα. 
  • Πατάμε καλά την επιφάνεια και ποτίζουμε γενναιόδωρα. Το πότισμα το πρώτο δίμηνο είναι αρκετά τακτικό (1-2 φορές εβδομαδιαίως). Ιδανικά, χρησιμοποιούμε υγρασιόμετρο για έλεγχο της υγρασίας του εδάφους.
  • Λιπαίνουμε 4 φορές το χρόνο με οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης κατάλληλο για εσπεριδοειδή (βλ. παραπάνω, DCM Οπωροφόρα).
  • Κλαδεύουμε με προσοχή όταν είναι απαραίτητο. Απομακρύνουμε πάντα τα ξερά, άρρωστα, σπασμένα κλαδιά/φύλλα από το φυτό και τη γλάστρα μας.
  • Ελέγχουμε το φύλλωμα και τα κλαδάκια στο δέντρο μας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας για αλλοιώσεις όπως καρούλιασμα στα φύλλα, ασπρίλες κτλ. που αποτελούν ένδειξη για ασθένεια.
  • Αραιώνουμε το 1/3 των καρπών μόλις αυτοί εμφανιστούν, ώστε να ωριμάσουν καλά οι υπόλοιποι. Τυπικά τα λεμόνια χρειάζονται 7-9 μήνες διάστημα ωσότου ωριμάσουν πλήρως.

Για προβλήματα που αφορούν το 'δέσιμο' των ανθέων στη λεμονιά, μπορείτε να δείτε πληροφορίες εδώ.


Καλή επιτυχία!