gemma

gemma

gemma

Πεπόνι: Oδηγός για μια επιτυχημένη καλλιέργεια!

Tα πεπόνια είναι από τα πιο εκλεκτά φρούτα εποχής με πολυάριθμες ποικιλίες, συχνά με χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

 Ανάμεσα τους, σας προτείνουμε κάποιες πολύ διαδεδομένες στη χώρα μας όπως: η Κανταλούπο Charentais (90 ημερών, στρογγυλού σχήματος, με βάρος καρπού 0,9-1,2 kg, κίτρινη επιδερμίδα και πορτοκαλί σάρκα), η Retato degli ortolani (100 ημερών, στενόμακρου σχήματος, δικτυωτή επιδερμίδα, με βάρος καρπού 1,6-1,9 kg, κίτρινη επιδερμίδα και πορτοκαλί ανοιχτή σάρκα) και η Yellow Canary 3 (110 ημερών, στενόμακρου σχήματος, με βάρος καρπού 2,2-2,5 kg, κίτρινη επιδερμίδα και λευκή σάρκα). 

Mε τις κατάλληλες συνθήκες και λίγα μικρά μυστικά, εύκολα μπορούμε να μάθουμε να καλλιεργούμε πεπόνια και να ανταμείβουμε τον εαυτό μας με αρωματικούς πεντανόστιμους καρπούς!

 

10 Βήματα για μια πλούσια συγκομιδή!

  • Μελετήστε το κλίμα της περιοχής σας. Η πεπονιά ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 18-32 °C  και χρειάζεται έδαφος ευήλιο, καλά στραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ύλη. Σαν καλλιέργεια είναι πολύ ευπαθής στον παγετό.
  • Αποφασίστε ποια ποικιλία θα καλλιεργήσετε και διαλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο στο οποίο πρόκειται να εγκαταστήσετε τη καλλιέργεια σας. 
  • Προετοιμάστε το χώμα σκαλίζοντας το και αναμίξτε μικρή ποσότητα λιπάσματος πλούσιο σε φώσφορο και οργανική ύλη όπως η Βιολογική Ακτιβοζίνη για Πλούσιες Ρίζες & ,Μεταφυτεύσεις. Τοποθετήστε 2-3 σπόρους σε κάθε θέση φύτευσης και σε βάθος 2-3 cm. Oι σπόροι θα 'σκάσουν' σε 7-10 μέρες περίπου. Αφήστε αποστάσεις 80-100 cm μεταξύ των φυτών.
  • Ποτίζετε καλά, καθημερινά και ισορροπημένα.
  • Διατηρήστε στη κάθε θέση φύτευσης το ένα από τα νεαρά φυτά που θα προκύψουν, το πιο εύρωστο και δυνατό και τα υπόλοιπα ξεριζώστε τα.
  • Κλαδεύετε: από τα 4 στα 2 και από τα 5 στα 3.Τι σημαίνει αυτό; Όταν εμφανιστεί το 4ο ζευγάρι φύλλων στο νεαρό φυτό, κλαδεύουμε πάνω από το 2ο. Έτσι, θα εκπτυχθούν δύο νέοι πλάγιοι βλαστοί. Όταν με το καλό αυτοί αποκτήσουν 5 ζεύγη φύλλων, ξανακλαδεύουμε πάνω από το 3ο ζευγάρι. Όταν εμφανιστούν οι καρποί στη μασχάλη κάποιου βλαστού, αφήνουμε το ζευγάρι των φύλλων που βρίσκεται από πάνω του και αφαιρούμε το ανώτερο τμήμα.
  • Λιπαίνετε κάθε 2-3 εβδομάδες με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο όπως η Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά ή το Οργανικό λίπασμα DCM για φρούτα, μέχρι τη τελευταία συγκομιδή.
  • Τσεκάρετε για τυχόν αλλοιώσεις στα φυτά σας κατά τη διάρκεια της καλλιέργεια όπως τρύπες στα φύλλα, ασπρίλες σαν χνούδι, για να επέμβετε έγκαιρα. Λίγη γαλαζόπετρα στο χώμα βοηθά στην απολύμανση του εδάφους.
  • Χρησιμοποιήστε μαύρο πλαστικό πανί εδαφοκάλυψης με σκοπό: την καταπολέμηση των ζιζανίων (αγριόχορτα) ανάμεσα στις πεπονιές, τη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος και την αποφυγή της επαφής των καρπών με το έδαφος.
  • Συγκομίστε τον καρπό όταν ο κρεμάμενος βλαστός αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σκασίματα. Ο καρπός κόβεται με το κοτσάνι του.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλιές και Άνθη

Περισσότερα...

Στατική μίγμα (Αμάραντο) 12625

Περισσότερα...

Γκαζόν γηπέδου ειδικό για πάτημα (Calpestabille)

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κάννα Shining Pink 787249

Περισσότερα...

Αλθέα Rosea Nigra 788710

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Φύλλα (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Super 8 Μίγμα Ιχνοστοιχείων 50 g

Περισσότερα...

ΔΙΑΣ μπλε 12-12-17+2MgO Κοκκώδες λίπασμα

Περισσότερα...

Δενδρομολόχα μίγμα 12554

Περισσότερα...

Σέλερι κλασικό 12784

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Ντάλια Icoon 792052

Περισσότερα...

Υμενοκαλλίς Sulphur Queen 789748

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Δεινόσαυροι (5 παγίδες)

Περισσότερα...

CY10 εντομοκτόνο (EC)

Περισσότερα...

Draker RTU ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ