Μπιζέλι 9491

Κωδικός: 12741
Ποικιλία ύψους περίπου 150 cm, λοβός πολύ σκούρος, μακρύς, πλατύς, γλυκός, περιέχει 7-8 καρπούς μεσαίους, στρογγυλούς. Κύκλος όψιμος. 75-80 ημερών. Διατίθεται σε φάκελο των 65 g.
  • Συσκευασία: Φάκελος
  • Τύπος συσκευασίας: Φάκελος μεγάλος
  • Εποχή σποράς: Φθινόπωρο, Χειμώνας
  • Μήνας σποράς: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
  • Μήνας Συγκομιδής / ανθοφορίας: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος 12741

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Pisum sativum
Ο αρακάς και τα μπιζέλια είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και καλλιεργούνται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά τους. Περιέχουν κάλιο, το οποίο ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό, νάτριο, φώσφορο που είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος, καροτίνη, η οποία προστατεύει των οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας

  • Ποικιλία : Taccola carouby
  • Ύψος φυτού (cm): 140/150
  • Μήκος λοβού (cm): 10/11
  • Ωριμότητα: 75-80 ημερών
  • Σπόροι ανά γραμμάριο: 2,5-7
  • Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 3-4
  • Βάθος φύτευσης (cm): 4-6
  • Απόσταση φύτευσης μεταξύ των γραμμών (cm) : 50-60
  • Απόσταση φύτευσης επί της γραμμής (cm): 3-4
  • Βλάστηση σπόρου σε ημέρες: 6-10
  • Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης(οC) : 8-24
  • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,6-1
  • Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 1

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες των μπιζελιών είναι αρκετές και τις ξεχωρίζουμε κυρίως σε δύο κατηγορίες:
1. Αρακάς: Έτσι λέμε τα μπιζέλια που οι λοβοί τους είναι κυλινδρικοί, σκληροί και μεμβρανώδεις. Οι σπόροι τους τρώγονται νωποί ή ξεροί.
2. Γλυκομπίζελα: Έχουν πεπλατυσμένους λοβούς, μεγάλους, σαρκώδεις και τρυφερούς, που τρώγονται ολόκληροι. Είναι πλούσια σε σάκχαρα και πολύ γλυκά. Οι σπόροι τους όταν ωριμάσουν ζαρώνουν, γι’ αυτό τρώγονται μόνο φρέσκοι.
  • Progress n. 9: αρακάς, νάνα ποικιλία, 9-10 cm μήκος λοβού, 62 ημερών
  • Rondo: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 10-11 cm μήκος λοβού, 75 ημερών
  • Wando: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 11-12 cm μήκος λοβού, 72 ημερών
  • Utrillo: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 11-12 cm μήκος λοβού, 75 ημερών
  • Carouby: μπιζέλι, 10-11 cm μήκος λοβού, 75-80 ημερών

Οδηγίες φύτευσης

Ο αρακάς και το μπιζέλι καλλιεργείται φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη, καθώς αγαπά τα δροσερά κλίματα και γόνιμα εδάφη, που να διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια, καθώς ο ήλιος βοηθά σε μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Αντίθετα ο παγετός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του αρακά.
Για φύτευση σε γλάστρα, πρέπει να έχει διάμετρο 20 εκατοστά και επιλέγουμε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι. Να σημειώσουμε ότι για την υποστύλωση των αναρριχώμενων ποικιλιών, θα πρέπει να κάνουμε ειδικές κατασκευές με καλάμια ή να προμηθευτούμε ειδικό δίχτυ αναρρίχησης φυτών από γεωπονικά καταστήματα.
Όταν έχουμε περιορισμένο χώρο ή θέλουμε ποικιλία στα κηπευτικά μας, προτιμάμε την συγκαλλιέργεια με άλλα λαχανικά. Το καρότο, το φασόλι, το αγγούρι και η πατάτα είναι ορισμένα από τα φυτά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαζί με τον αρακά.

Πότισμα

Ο αρακάς και το μπιζέλι χρειάζονται τακτικά ποτίσματα, όμως θα πρέπει πρώτα να ελέγχουμε αν το χώμα είναι ξερό ή όχι. Προτιμάμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, ώστε το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώσει πριν νυχτώσει.

Λίπανση

Μπορούμε να ενσωματώσουμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά 9-5-3 ή ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και λαχανικά, μία φορά το μήνα, δηλαδή κάθε 20 με 30 ημέρες.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή του αρακά γίνεται περίπου 2-4 μήνες μετά την φύτευση ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φύτευσης. Η φθινοπωρινή σπορά αρακά χρειάζεται 3,5-4 μήνες για να συγκομιστεί σε αντίθεση με την ανοιξιάτικη σπορά που συγκομίζεται σε 2-2,5 μήνες. Συγκομίζουμε τον αρακά σταδιακά, όταν οι λοβοί αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και τα σπόρια στο εσωτερικό έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Για τις ποικιλίες αρακά που τρώγεται φρέσκος ο λοβός, συγκομίζουμε όταν ο λοβός είναι τρυφερός και δεν έχουν διαμορφωθεί τα σπέρματα στο εσωτερικό.

Διευκρινήσεις

  • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
  • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
  • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
  • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
Συσκευασία: Φάκελος
Τύπος συσκευασίας: Φάκελος μεγάλος
Εποχή σποράς: Φθινόπωρο, Χειμώνας
Μήνας σποράς: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Μήνας Συγκομιδής / ανθοφορίας: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Σχετικά Προϊόντα

Fytopan Βιολογικό για Κηπευτικά και Φρούτα 300 ml

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Λαχανικά

Περισσότερα...

Ραδίκι ήμερο 12770

Περισσότερα...

Μαϊντανός σγουρός 12726

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Μούσκαρι Dark eyes 788475

Περισσότερα...

Νάρκισσος Geranioum 331800

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Οργανικό Ασβέστιο

Περισσότερα...

Algit Super εκχύλισμα φυκιών

Περισσότερα...

Λάχανο πρώιμο 12723

Περισσότερα...

Ραπάνι γίγας κόκκινο 12778

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Νεραγκούλα Asiatic Μίγμα 847424

Περισσότερα...

Άλλιουμ Aflatunense 425608

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Πλούσιες ρίζες και Μεταφυτεύσεις 400 g

Περισσότερα...

Μαϊντανός γίγας

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Τουλίπα Mascotte 785832

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ