Γενικές πληροφορίες
Λατινική ονομασία: Pisum sativum
Ο αρακάς και τα μπιζέλια είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και καλλιεργούνται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά τους. Περιέχουν κάλιο, το οποίο ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό, νάτριο, φώσφορο που είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος, καροτίνη, η οποία προστατεύει των οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Ποικιλία : Progress n.9
- Ύψος φυτού (cm): 50/55
- Μήκος λοβού (cm): 9/10
- Ωριμότητα: 62 ημερών
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 2,5-7
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 3-4
- Βάθος φύτευσης (cm): 4-6
- Απόσταση φύτευσης μεταξύ των γραμμών (cm) : 50-60
- Απόσταση φύτευσης επί της γραμμής (cm): 3-4
- Βλάστηση σπόρου σε ημέρες: 6-10
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC): 8-24
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,6-1
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 1
- Φύτευση στη χάση του φεγγαριού
Ποικιλίες
Οι ποικιλίες των μπιζελιών είναι αρκετές και τις ξεχωρίζουμε κυρίως σε δύο κατηγορίες:
1.
Αρακάς: Έτσι λέμε τα μπιζέλια που οι λοβοί τους είναι κυλινδρικοί, σκληροί και μεμβρανώδεις. Οι σπόροι τους τρώγονται νωποί ή ξεροί.
2.
Γλυκομπίζελα: Έχουν πεπλατυσμένους λοβούς, μεγάλους, σαρκώδεις και τρυφερούς, που τρώγονται ολόκληροι. Είναι πλούσια σε σάκχαρα και πολύ γλυκά. Οι σπόροι τους όταν ωριμάσουν ζαρώνουν, γι’ αυτό τρώγονται μόνο φρέσκοι.
- Progress n. 9: αρακάς, νάνα ποικιλία, 9-10 cm μήκος λοβού, 62 ημερών
- Rondo: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 10-11 cm μήκος λοβού, 75 ημερών
- Wando: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 11-12 cm μήκος λοβού, 72 ημερών
- Utrillo: αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 11-12 cm μήκος λοβού, 75 ημερών
- Carouby: μπιζέλι, 10-11 cm μήκος λοβού, 75-80 ημερών
Οδηγίες φύτευσης
Ο αρακάς και το μπιζέλι καλλιεργείται φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη, καθώς αγαπά τα δροσερά κλίματα και γόνιμα εδάφη, που να διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια, καθώς ο ήλιος βοηθά σε μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Αντίθετα ο παγετός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του αρακά.
Για φύτευση σε γλάστρα, πρέπει να έχει διάμετρο 20 εκατοστά και επιλέγουμε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι. Να σημειώσουμε ότι για την υποστύλωση των αναρριχώμενων ποικιλιών, θα πρέπει να κάνουμε ειδικές κατασκευές με καλάμια ή να προμηθευτούμε ειδικό δίχτυ αναρρίχησης φυτών από γεωπονικά καταστήματα.
Όταν έχουμε περιορισμένο χώρο ή θέλουμε ποικιλία στα κηπευτικά μας, προτιμάμε την συγκαλλιέργεια με άλλα λαχανικά. Το καρότο, το φασόλι, το αγγούρι και η πατάτα είναι ορισμένα από τα φυτά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαζί με τον αρακά.
Πότισμα
Ο αρακάς και το μπιζέλι χρειάζονται τακτικά ποτίσματα, όμως θα πρέπει πρώτα να ελέγχουμε αν το χώμα είναι ξερό ή όχι. Προτιμάμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, ώστε το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώσει πριν νυχτώσει.
Λίπανση
Μπορούμε να ενσωματώσουμε οργανικό λίπασμα για
λαχανικά 9-5-3 ή
ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και λαχανικά, μία φορά το μήνα, δηλαδή κάθε 20 με 30 ημέρες.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή του αρακά γίνεται περίπου 2-4 μήνες μετά την φύτευση ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φύτευσης. Η φθινοπωρινή σπορά αρακά χρειάζεται 3,5-4 μήνες για να συγκομιστεί σε αντίθεση με την ανοιξιάτικη σπορά που συγκομίζεται σε 2-2,5 μήνες. Συγκομίζουμε τον αρακά σταδιακά, όταν οι λοβοί αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και τα σπόρια στο εσωτερικό έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Για τις ποικιλίες αρακά που τρώγεται φρέσκος ο λοβός, συγκομίζουμε όταν ο λοβός είναι τρυφερός και δεν έχουν διαμορφωθεί τα σπέρματα στο εσωτερικό.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.