Αγγούρι κοντό · Short cucumber 12671

Κωδικός: 12671
Τραγανό με γλυκιά γεύση. Μονοετές. Ποικιλία με κοντό πράσινο καρπό, πολύ παραγωγική. Σάρκα τραγανή με γλυκιά γεύση. Απόσταση φυτών (εκ.): 50-100. Απόσταση γραμμών (εκ.): 100-150. Βάθος σποράς (εκ.):1-1,5. Ημέρες φυτρώματος: 5-7. Έναρξη συγκομιδής (ημέρες): 65. Ποικιλία: Marketmore 70. 1531
  • Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
  • Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
  • Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
  • Μήνας συγκομιδής: Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος, Φάκελος Gemma 12671

Γενικές πληροφορίες

Λατινική ονομασία: Cucumis sativus
Το αγγούρι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι. Είναι καρπός του ετήσιου φυτού της αγγουριάς που έρπει και αναρριχάται. Προέρχεται από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν πριν από 3.000 χρόνια. Επίσης ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα και τους Ρωμαίους, όπου στη συνέχεια διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας

  • Mήκος καρπού (cm): 20
  • Σπόροι ανά γραμμάριο: 30-40
  • Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 4-5
  • Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC) : 23-29
  • Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,1-0,2
  • Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 2

Ποικιλίες

  • Marketmore: 70 ημερών, μήκους 20 cm, πράσινο σκούρο
  • Long: 70 ημερών, μήκους 30 cm, πράσινο
  • Τelegraph: 65 ημερών, μήκους 40 cm, σκούρο πράσινο, χωρίς αγκάθια
  • Beth Alpha: 60 ημερών, μήκους 16 cm, πράσινο
  • Cornichon de Paris: για τουρσί, 56 ημερών, μήκους 10 cm, πράσινο
  • White Wonder: 65 ημερών, μήκους 18 cm, λευκό
  • Tortarello Abruzzese (ατζούρι): 80 ημερών, μήκους 45 cm, ανοιχτό πράσινο, γεύση μεταξύ αγγουριού-πεπονιού
  • Tortarello Barese (ξυλάγγουρο): 80 ημερών, μήκους 45 cm, πράσινο σκούρο

Οδηγίες φύτευσης

  • Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας τους σπόρους του αγγουριού πρώτα σε κλειστό χώρο (π.χ. μέσα στο σπίτι). Θα πρέπει όμως να φυτέψουμε τον κάθε σπόρο σε ξεχωριστό κυπελάκι, ώστε να μη διαταραχθούν οι ρίζες κατά την μεταφύτευση.
  • Η βλάστηση είναι ταχύτερη αν η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 21οC . Μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα σπορόφυτα όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το τρίτο πραγματικό φύλλο, περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά.
  • Σπέρνουμε όταν η θερμοκρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας είναι τουλάχιστον 15οC. Αν η σπορά γίνει απευθείας στο έδαφος, η περίοδος των εαρινών παγετών πρέπει να έχει τελειώσει. Το αγγούρι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και οι σπόροι του δεν βλαστάνουν αν το έδαφος έχει θερμοκρασία μικρότερη των 10οC.
  • Για να ζεσταθεί το χώμα, το καλύπτουμε με μαύρο πλαστικό που στη συνέχεια αφαιρείται. Οι αγγουριές αγαπούν το ζεστό χώμα. Αν η σπορά γίνει απευθείας στο χώμα, και κάνει ακόμη κρύο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ύφασμα εδαφοκάλυψης. Αν το χώμα δεν είναι αρκετά ζεστό, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν.
  • Επιλέγουμε σημεία που το χώμα έχει καλή αποστράγγιση και τα βλέπει ο ήλιος. Οι αγγουριές έχουν απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Το έδαφος θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

  • Πότισμα

    Οι αγγουριές, όπως όλα τα κηπευτικά, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες που προέρχονται κυρίως από τις καλλιεργητικές του πρακτικές. Το φυτό χρειάζεται αρκετό νερό, αλλά να μην κολυμπά σε αυτό. Προσέχουμε να μη ρίχνουμε νερό απευθείας στα φύλλα. Αν υπάρχουν τυχόν σαπισμένα στελέχη ή προβληματικά τμήματα του φυτού, τα απομακρύνουμε.

    Λίπανση

    Το κατάλληλο λίπασμα για την σωστή ανάπτυξη του αγγουριού είναι η βιολογική ακτιβοζίνη για κηπευτικά και το οργανικό λίπασμα για κηπευτικά , που περιέχουν παραπάνω κάλιο και ευνοούν την δημιουργία καλοσχηματισμένου καρπού. Προσέχουμε όμως την υπερλίπανση η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος σε βάρος της καρποφορίας.

    Στήριξη

    Τα περισσότερα κηπευτικά χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα τα ‘’καλοκαιρινά’’, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής και πρόληψης διαφόρων ασθενειών. Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο, αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από έντομα, μύκητες κ.α.. Επίσης το φυτό που υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος οπότε δεν σαπίζουν τα φύλλα του ή ο κορμός του από το νερό του ποτίσματος. Ο απλούστερος τρόπος στήριξης είναι χρησιμοποιώντας ειδικό στύλο, ή με τη χρήση κλουβιού.

    Συγκαλλιέργεια

    Η συγκαλλιέργεια είναι μία αρχαία τεχνική που βοηθά τα φυτά να αποδίδουν καλύτερα, γιατί προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου φυτρώνουν και βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους, αλλά και επειδή εξαρτάται το ένα είδος από το άλλο αλληλοπροστατεύονται. Το αγγούρι καλλιεργείται με καλαμπόκι, φασόλι, μπιζέλια, ραπανάκια, ηλίανθο, ραδίκια, καρότα, άνηθο.
    TIP : Αποφεύγουμε τη συγκαλλιέργεια με ντομάτα και αρωματικά βότανα.

    Συγκομιδή

    • Τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή 50 με 70 ημέρες μετά τη φύτευση.
    • Ανάλογα με τη χρήση που τα προορίζουμε, τα κόβουμε στο ανάλογο μέγεθός. Δε πρέπει όμως να τα αφήνουμε να φτάσουν στο στάδιο του κιτρινίσματος, γιατί όσο μεγαλώνουν, γίνονται πικρά.
    • Τα μαζεύουμε κόβοντάς το μίσχο τους μισό πόντο πάνω από τον καρπό.
    • Για να έχουμε συνεχή παραγωγή, πρέπει να σπέρνουμε ανά δύο με τρείς εβδομάδες.
    • Θα πρέπει να κόβουμε τα αγγούρια τακτικά, γιατί αν γίνουν πολύ μεγάλα, το φυτό θα σταματήσει να παράγει άλλα. Η συχνή συγκομιδή των αγγουριών είναι απαραίτητη για να μεγαλώνουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η καθυστέρηση της συγκομιδής οδηγεί σε αγγούρια κατώτερης ποιότητας και σε λιγότερο παραγωγικά φυτά επειδή η καρποφορία είναι μια εξαντλητική διαδικασία για το φυτό.

    Extra πληροφορίες

  • Τρώγεται είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες. Είναι το κύριο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα και στο τζατζίκι.
  • Χρησιμοποιείται σε διάφορες κρέμες ομορφιάς.
  • Έχει λίγες βιταμίνες, κυρίως C, B1, B2 ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό.
  • Στην Κρήτη μια ποικιλία αγγουριού, που σπάνια βρίσκεται στις αγορές, ονομάζεται ξυλάγγουρο. Έχει σχήμα μικρού πεπονιού, ανοικτού πράσινου χρώματος και είναι εξωτερικά καλυμμένο με ελαφρύ χνούδι. Η σάρκα του είναι πιο σκληρή από του κοινού αγγουριού και είναι εξαιρετικά εύγευστη.

  • Διευκρινήσεις

    • Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
    • Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
    • Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
    • Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.
    Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
    Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
    Μήνας σποράς: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
    Μήνας συγκομιδής: Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος

    Σχετικά Προϊόντα

    Οργανικό λίπασμα για Λαχανικά

    Περισσότερα...

    Μαϊντανός γίγας 12725

    Περισσότερα...

    Φασκόμηλο 12658

    Περισσότερα...

    Πεπόνι στρογγυλό 12755

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι μακρύ χοντρό 1 Kg Ελληνικό

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

    Περισσότερα...

    Ντάλια Hollyhill Spider Woman 802362

    Περισσότερα...

    Χόστα Fortunei Francee 828034

    Περισσότερα...

    Παγίδες Εντόμων σειρά Πλατανόφυλλα (3 παγίδες)

    Περισσότερα...

    Υδροπότ Σύστημα ποτίσματος

    Περισσότερα...

    Duracid εντομοκτόνο σκόνη

    Περισσότερα...

    Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

    Περισσότερα...

    Οργανικό λίπασμα για Οπωροφόρα DCM 1,5 Kg

    Περισσότερα...

    DCM Prolico 2 NK 2,3-6

    Περισσότερα...

    Κολοκυθάκι μακρύ σκούρο raccolto 6466

    Περισσότερα...

    Βασιλικός ψιλόφυλλος raccolto 0266

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

    Περισσότερα...

    Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

    Περισσότερα...

    Κάλλα Orange 816208

    Περισσότερα...

    Γλοξίνια Etoule de Feu 802522

    Περισσότερα...

    Ύφασμα προστασίας καρπών μεγάλο

    Περισσότερα...

    Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

    Περισσότερα...

    Mirmex κοκκώδες δόλωμα

    Περισσότερα...

    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

    ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ