Μαύρισμα του καρπού σε τομάτα και πιπεριά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς αποτελεί η ξηρά σήψη ή αλλιώς "τάπα" που σχηματίζεται στον καρπό κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν πως πρόκειται για κάποια ασθένεια ή προσβολή εντόμου την πρώτη φορά που το συναντούν. Ωστόσο δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για έλλειψη "βιταμινών" και συγκεκριμένα του ασβεστίου. Πως μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε, προλάβουμε ή διορθώσουμε το πρόβλημα της ξηράς σήψης;



Συμπτώματα στην ξηρά σήψη

Ο καρπός αρχίζει και αποχρωματίζεται στην άκρη του. Αυτός ο αποχρωματισμός αρχίζει και μεγαλώνει δημιουργώντας την μαύρη κηλίδα, μειώνοντας και καταστρέφοντας την παραγωγή.

Αιτίες στην ξηρά σήψη

Η βασική αιτία της "τάπας" είναι η έλλειψη ασβεστίου, αρχικά στο έδαφος και κατ' επέκταση στους χυμούς και στα μέρη του φυτού. Βασικοί παράγοντες που επιταχύνουν την έλλειψη ασβεστίου είναι:
  • Αυξημένη λίπανση σε άζωτο. Το φυτό μεγαλώνει γρηγορότερα τους βλαστούς και τα φύλλα με αποτέλεσμα η τάπα να εμφανίζεται νωρίτερα. Αποφύγετε την αζωτούχο λίπανση ή τις κοπριές οι οποίες δεν γνωρίζουμε την σύσταση τους και μπορεί να είναι αζωτούχες κατά κύριο λόγο.
  • Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Άστατο πότισμα.
  • Έλλειψη μαγνησίου.


Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Λιπαίνουμε με οργανικά κατά κύριο λόγο λιπάσματα που είναι πιο πλούσια σε κάλιο. Προσθέτουμε ειδικό ασβέστιο στο χώμα το οποίο να είναι σε μορφή που το φυτό να μπορεί να καταναλώσει. Προσοχή ο οικοδομικός ασβέστης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Διαφορετικά είδη ασβεστίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως:
  • Ασβέστιο-Μαγνήσιο οργανικό από όστρακα. Η οργανική του προέλευση το καθιστά άμεσα διαθέσιμο σε 3-5 ημέρες χωρίς τον κίνδυνο καψίματος. Κατάλληλο για χρήση στην βιολογική γεωργία. Το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάει στην φωτοσύνθεση και στην δέσμευση των υπόλοιπων λιπασμάτων του εδάφους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
  • Νιτρικό ασβέστιο. Η υγρή του μορφή το καθιστά άμεσα διαθέσιμο δίνοντάς μας την δυνατότητα είτε να ψεκαστεί στα φύλλα είτε να ποτιστεί στο έδαφος. Η παρουσία αζώτου στην σύνθεσή του όμως καθιστά αναγκαία την χρήση καλιούχων λιπασμάτων για να μην δημιουργήσουμε φυτά με μεγάλο ύψος χωρίς πολλούς καρπούς.. Προσοχή: Ο ψεκασμός στα φύλλα να γίνεται βραδινές ώρες με ιδιαίτερη προσοχή στην δοσολογία.
  • Ανθρακικό ασβέστιο. Πολλοί την ονομάζουν και μαρμαρόσκονη. Περιέχει ποσότητα ασβεστίου η οποία όμως δεν είναι άμεσα διαθέσιμη στα φυτά. Για τον λόγο αυτό ενσωματώνεται αποκλειστικά και μόνο στο έδαφος 3-4 μήνες πριν την καλλιέργεια.

Σχετικά Προϊόντα

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά 2 Kg

Περισσότερα...

Οργανικό Ασβέστιο-Μαγνήσιο

Περισσότερα...

Ραδίκι ήμερο γλυκό raccolto 2046

Περισσότερα...

Μαϊντανός γίγας 4971

Περισσότερα...

Κοκκάρι στρογγυλό Stuttgarter χοντρό 21/24 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι Sturon μακρύ ψιλό 1 Kg

Περισσότερα...

Κλήμα 710 Pizzutello Nero

Περισσότερα...

Βατόμουρο 861 Μαύρο

Περισσότερα...

Μπλοκ καλλιέργειας Μανιταριών Πλευρώτους μεγάλο

Περισσότερα...

Μπλoκ καλλιέργειας Μανιταριών Πλευρώτους Χρυσό μικρό

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Κηπευτικά DCM 1,5 Kg

Περισσότερα...

Βιολογική Ακτιβοζίνη για Κηπευτικά 400 g

Περισσότερα...

Βαλεριάνα 6121

Περισσότερα...

Ραπάνι μακρύ δίχρωμο 5481

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Βατόμουρο 856 Κίτρινο

Περισσότερα...

Κλήμα 709 Moscato d' Amburgo

Περισσότερα...

Μπλοκ καλλιέργειας Μανιταριών Πλευρώτους Χρυσό μεγάλο

Περισσότερα...

Μπλοκ καλλιέργειας Μανιταριών Πλευρώτους μικρό

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ