3 Βήματα για λαχταριστά & ζουμερά καρότα!

Κωδικός: 14649
Και όμως γίνεται!
Συσκευασία Κωδικός
14649

Πολλοί καλλιεργητές και επίδοξοι κηπουροί διστάζουν να καλλιεργήσουν καρότα σε γλάστρες, υποθέτοντας πως ο χώρος που απαιτείται δεν είναι ικανός. Είναι αλήθεια, ότι πολλές ποικιλίες καρότου δεν έχουν μεγάλη απόδοση όταν καλλιεργούνται σε γλάστρες, όμως, οι ποικιλίες με τις μικρότερες  ρίζες ευδοκιμούν εξίσου καλά όπως όταν φυτεύονται στο έδαφος.

1) Προετοιμασία

  • Επιλέξτε τη ποικιλία που σας αρέσει. Διαλέξτε ποικιλίες κοντές με σφαιρικό σχήμα, όπως η Mercado De Paris, Thumbelina, Parmex και Parisienne ή με κωνικό σχήμα, όπως η Chantenay, Amsterdam forcing και Kuroda. Οι ρίζες γίνονται περίπου 6 cm.
  • Διαλέξτε μια αρκετά βαθιά γλάστρα διότι τα καρότα αναπτύσουν μεγάλο ριζικό σύστημα. Θα πρέπει να έχει βάθος 40cm τουλάχιστον και επαρκείς τρύπες αποστράγγισης. Μπορείτε να  επιλέξετε ότι υλικό θέλετε για τη γλάστρα, πηλό, πλαστικό ή και πέτρα.
  • Καθαρίστε τις γλάστρες σας. Αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει τις γλάστρες αυτές σε άλλη καλλιέργεια, πλύνετε τις με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Επιλέξετε ένα καλό χώμα για τις γλάστρες σας, ιδανικό για φύτευση κηπευτικών, με σήμανση BIO. Μπορείτε στο πάτω της γλάστρας να χρησιμοποιήσετε διογκωμένη άργιλο για άριστη αποστράγγιση.

2) Φύτευση

  • Φυτεύετε αρχές άνοιξης. Οι θερμοκρασίες της περιοχής πρέπει να είναι γύρω στους 16-22 °C. Το καρότο προτιμά τα δροσερά κλίματα. 
  • Γεμίστε τις γλάστρες σας με χώμα αφήνοντας κενό 2,5-3 cm από την επιφάνεια. 
  • Εμπλουτίστε με οργανικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο για άριστα αποτελέσματα όπως η Βιολογική Ακτιβοζίνη για πλούσιες ρίζες.
  • Ανοίξτε μικρές τρύπες γύρω στο 1-1,5 cm βάθος και 8 cm μεταξύ τους.
  • Ρίξτε 2-3 σπόρους καρότου στην κάθε τρυπούλα.
  • Συμπληρώστε με χώμα ρίχνοντας το απαλά πάνω απο τους σπόρους.
  • Ποτίστε. Χρησιμοποιήστε ένα ψεκαστηράκι και ραντίστε καλά-καλά όλη την επιφάνεια.
  • Τοποθετήστε τις γλάστρες σε ένα σημείο με ημισκιά. Γύρω στις 6 ώρες ηλιοφάνεια είναι ότι χρειάζεται για την ανάπτυξη τους. 

3) Καλλιέργεια & συγκομιδή

  • Διατηρήστε την επιφάνεια υγρή. Ραντίζετε νερό με το ψεκαστηράκι τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
  • Ενισχύετε κάθε 20-25 μέρες με οργανικό λίπασμα για επαρκή θρέψη, όπως το Οργανικό Λίπασμα της DCM για Λαχανικά.
  • Aραιώστε τα σπορόφυτα σας μόλις γίνουν 2-2,5 cm. Θα πρέπει στη κάθε θέση να μείνει μόνο ένα, το πιο εύρωστο. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι αντί να τραβήξετε προς τα έξω για να μην βλάψετε τις ριζούλες στα υπόλοιπα σπορόφυτα. 
  • Συμπληρώστε με χώμα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας αν χρειαστεί. Τα κοτσάνια δε θα πρέπει να λυγίζουν. Επίσης, οι ρίζες του καρότου θα πρέπει να είναι πάντα θαμμένες.
  • Ψεκάστε με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα στα καρότα σας ή με γαλαζόπετρα, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη ασθενειών.  
  • Συγκομίστε τα καρότα σας μετά από δύο έως δυόμισι μήνες , ανάλογα με την ποικιλία που επιλέξατε. Πιάστε τα στελέχη κοντά στην κορυφή της ρίζας και απαλά τραβήξτε. Όσο νωρίτερα συγκομίσετε, τόσο πιο γλυκά θα είναι!

Καλή επιτυχία!