Αρακάς - Μπιζέλι : Συμβουλές καλλιέργειας

Τα μπιζέλια είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και καλλιεργούνται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά τους. Περιέχουν κάλιο (ρυθμίζει το ενδοκυττάριο υγρό) , νάτριο, φώσφορο (σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος), καροτίνη (προστατεύει των οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες) και πολλές φυτικές ίνες (καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέως εντέρου). 

Οι ποικιλίες των μπιζελιών είναι αρκετές και τις ξεχωρίζουμε κυρίως σε δύο κατηγορίες:
a. Αρακάς. Έτσι λέμε τα μπιζέλια που οι λοβοί τους είναι κυλινδρικοί, σκληροί και μεμβρανώδεις. Οι σπόροι τους τρώγονται νωποί ή  ξεροί!  

β. Γλυκομπίζελα (πιο πλατιοί λοβοί). Έχουν πεπλατυσμένους λοβούς, μεγάλους, σαρκώδεις και τρυφερούς, που τρώγονται ολόκληροι. Είναι πλούσια σε σάκχαρα και πολύ γλυκά. Οι σπόροι τους όταν ωριμάσουν ζαρώνουν, γι’ αυτό τρώγονται μόνο φρέσκοι.

Μπορούμε επίσης να έχουμε νάνα φυτά (35-50 cm), ημιαναρ/να ( 70-130 cm) και αναρ/να ( 130-180cm).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ποικιλίες μας:
  • Progress n. 9, αρακάς, νάνα ποικιλία, 9-10 cm μήκος λοβού, 62 ημερών
  • Rondo,  αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 10-11 cm μήκος λοβού, 75 ημερών
  • Wando, αρακάς, ημιαναρ/νη ποικιλία, 11-12 cm μήκος λοβού, 72 ημερών
  • Carouby, μπιζέλι, 10-11 cm μήκος λοβού, 75-80 ημερών

Ας δούμε λοιπόν συμβουλές περιποίησης!

  • Ιδανικές θερμοκρασίες φύτευσης είναι 10-18 °C.
  • Αποδίδουν πολύ καλά σε στραγγιζόμενο, πλούσιο σε οργανική ουσία έδαφος.
  • Φύτευση γίνεται σε βάθος 2,5-5 cm και σε αποστάσεις 60-100 cm & 20-30 cm για αναρριχώμενες ποικιλίες και σε 20-40 cm & 5-6 cm για νάνες.
  • Πότισμα χρειάζεται τακτικά και ισορροπημένα. Δεν υπερβάλλουμε ποτέ κατά τη περίοδο της ανθοφορίας αλλιώς τα λουλούδια θ' αρχίσουν να πέφτουν.
  • Στήριξη γίνεται καλάμια, πασσάλους ή σχοινιά μόνο στις αναρριχώμενες ποικιλίες.
  • Είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν οι σπόροι έχουν αναπτυχθεί καλά στους λοβούς. Εξαίρεση είναι τα μπιζέλια, που καλλιεργούνται για τους λοβούς τους και συγκομίζονται όταν οι σπόροι στο εσωτερικό τους είναι πολύ μικροί. Πολλοί καταναλώνουν μέσα στις σούπες ακόμα και τους βλαστούς ή τους έλικες. Μπορούμε να επεκτείνουμε της διάρκεια της συγκομιδής φυτεύοντας διαφορετική εβδομάδα, ώστε να έχουμε ωρίμανση σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Καλή σας επιτυχία!