Αγγούρι: Πώς να το καλλιεργήσετε μέσα σε γλάστρα!

Κωδικός: 12410
Το πιο δροσιστικό λαχανικό!
Συσκευασία Κωδικός
12410
Οι βλαστοί της αγγουριάς αποκτούν μεγάλο μήκος. Βοηθά, να επιλέξουμε μια ποικιλία αναρριχώμενη και και την υποστηρίξουμε χρησιμοποιώντας έναν πάσσαλο ή καλάμια, ώστε εύκολα να μπορέσει να αναπτυχθεί σε γλάστρα.
Οι διάφορες ποικιλίες του αγγουριού ξεχωρίζουν για το σχήμα τους, το χρώμα και τη χρήση τους (για σαλάτα ή τουρσί). Να επισημάνουμε πως αν από τις αγγουριές θέλουμε να πάρουμε σπόρους ώστε να σπείρουμε την επόμενη χρονιά, πρέπει να επιλέξουμε μια απλή ποικιλία και όχι ποικιλίες-υβρίδια των οποίων οι καρποί παρόλο που είναι πιο πρώιμοι και ίσως ποιοτικότεροι, είναι άσπερμοι.

Από τις πιο γνωστές ποικιλίες αναφέρουμε:
  • Marketmore, 68 ημερών, μήκους 20 cm, πράσινο σκούρο
  • Long, 70 ημερών, μήκους 30 cm, πράσινο
  • Τelegraph, 70 ημερών, μήκους 40 cm, σκούρο πράσινο, χωρίς αγκάθια
  • Beit Alpha, 60 ημερών, μήκους 16 cm, πράσινο
  • Cornichon de Paris, για τουρσί, 56 ημερών, μήκους 10 cm, πράσινο
  • White Wonder, 65 ημερών, μήκους 18 cm, λευκό
  • Tortarello Abruzzese (ατζούρι ή κλωσάκι), 80 ημερών, μήκους 45 cm, ανοιχτό πράσινο, γεύση μεταξύ αγγουριού-πεπονιού 
  • Tortarello Barese (ξυλάγγουρο), 80 ημερών, μήκους 45 cm, πράσινο σκούρο

Μέθοδος καλλιέργειας

  • Διαλέγουμε τη ποικιλία της αρεσκείας μας . Η σπορά πραγματοποιείται συνήθως από Απρίλιο έως Ιούνιο. 
  • Επιλέγουμε μια μεγάλη γλάστρα. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 12 ίντσες (30,5 cm) σε διάμετρο και βάθος.
  • Βεβαιώνουμε ότι η γλάστρα μας έχει καλές τρύπες αποστράγγισης. Οι αγγουριές αγαπούν το νερό, αλλά όπως και σε κάθε φυτό, το πολύ νερό θα μπορούσε να είναι βλαβερό για τις ρίζες.
  • Αν είναι παλιά η γλάστρα μας, καλό θα ήταν να πλυθεί με λίγο ζεστό νερό και σαπούνι πριν τη νέα χρήση ώστε αυγά εντόμων ή οτιδήποτε άλλο βλαβερό για το φυτό μας ν' απομακρυνθεί. 
  • Προετοιμάζουμε το χώμα φύτευσης χρησιμοποιώντας ένα συνδιασμό χώματος κατάλληλου για κηπευτικά με οργανική ουσία ή χώμα βιολογικό κατάλληλο για κηπευτικά εμπλουτισμένο με οργανική ουσία. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσουμε απλό χώμα κήπου γιατί είναι υποβαθμισμένο και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
  • Αναμιγνύουμε ένα καλό λίπασμα στο χώμα μας για να δώσουμε στα φυτά μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη και στη καρποφορία. Ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να λειτουργήσει άριστα για όλες ποικιλίες αγγουριού. 
  • Τοποθετούμε στηρίγματα από καλάμια (σαν τρίποδο) για να βοηθήσουμε την αναρρίχηση και τη σωστή ανάπτυξη των φυτών.
  • Φυτεύουμε 2-3 σπόρους ανά γλάστρα και αφήνουμε ν' αναπτυχθεί ο πιο εύρωστος βλαστός
  • Ποτίζουμε τακτικά. Οι αγγουριές χρειάζονται αρκετό νεράκι.
  • Προστατεύουμε τα φυτά μας από δυνατούς ανέμους
  • Ελέγχουμε συχνά για εχθρούς της καλλιέργειας και ασθένειες (τρύπια φύλλα, μεταχρωματισμούς στα φύλλα)
  • Συγκομίζουμε τα αγγουράκια μας όσο είναι νεαρά. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι έτοιμες μεταξύ 55 και 70 μέρες

Καλή επιτυχία!