Θερινά κολοκυθάκια ή χειμερινές κολοκύθες; Eσείς τι προτιμάτε;

Κωδικός: 12404
Οδηγός καλλιέργειας για ένα ποικιλόμορφο είδος λαχανικού.
Συσκευασία Κωδικός
12404
Οι ποικιλίες κολοκυθιού που καλλιεργούνται χωρίζονται σε δύο τύπους. Το θερινό κολοκύθι, του οποίου οι καρποί έχουν μικρό μέγεθος και συγκομίζονται ανώριμοι όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές και το χειμερινό κολοκύθι, του οποίου οι καρποί είναι πολύ μεγάλοι και συγκομίζονται όταν ο καιρός έχει αρχίσει και κρυώνει.
Στη 2η κατηγορία (χειμερινό) ανήκουν και τα μικρά διακοσμητικά κολοκυθάκια, που είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε μεγάλες γλάστρες και ζαρτινιέρες, η κολοκύθα Λούφα ή Ελίφι ή Λίφι, που γίνεται σφουγγάρι και η νεροκολοκύθα ή φλασκιά ή καρύκα, γνωστή για τη χρησιμότητα της από την αρχαιότητα!


Ποικιλίες που ευδοκιμούν στη χώρα μας!

Κολοκυθάκια θερινού τύπου αρκετά διαδεδομένα είναι παρακάτω ποικιλίες:

 
  • Τonda chiara di Toscana, 45 ημερών, στρογγυλού σχήματος,  μήκους 5-6 cm με πράσινο ανοιχτό χρώμα
  • Piacenza round dark, 50 ημερών, στρογγυλού σχήματος, μήκους 5-6 cm με πράσινο σκούρο χρώμα
  • Βolognese, 50 ημερών, κυλινδρικού ογκώδους σχήματος, μήκους 11-12 cm, έντονου πράσινου χρώματος
  • Sarzana, 50 ημερών, κυλινδρικού σχήματος ριγωτό, μήκους 18-20 cm, με ανοιχτό πράσινο χρώμα
  • Perla, 45 ημερών, κυλινδρικού σχήματος, μήκους 15-18 cm, με ανοιχτό πράσινο χρώμα  και μεγάλο ανθό
  • Nano verde di Milano, 50 ημερών, κυλινδρικού σχήματος, μήκους 18-20 cm, με πράσινο σκούρο χρώμα

Κολοκύθες χειμερινού τύπου είναι οι παρακάτω:

 
  • Sicilian snake, 100 ημερών, μακριά κυλινδρική, με χρώμα φλοιού ιβουάρ και κρεμ εσωτερικό
  • Τromboncino d' Albenga, 100 ημερών, μακριά κυλινδρική με ογκώδες τελείωμα, μαλακό εξωτερικό φλοιό χρώματος κρεμ και ανοιχτό καφέ εσωτερικό
  • Ναples long, 110 ημερών, κυλινδρική, με μαλακό πράσινο εξωτερικό φλοιό και πορτοκαλί εσωτερικό 
  • Βutternut, 110 ημερών, κυλινδρική, με κρεμ εξωτερικό χρώμα και ανοιχτό καφέ εσωτερικό
  • Quintal yellow seed, 110 ημερών, σφαιρική, με πορτοκαλί εξωτερικό φλοιό και κίτρινο μαλακό εσωτερικό
  • Marina di Chioggia, 130 ημερών, πεπλατυσμένη, με γκρι/πράσινο εξωτερικό φλοιό και πορτοκαλί εσωτερικό

Κλίμα και έδαφος


 Όλα τα κηπευτικά συνήθως μεγαλώνουν σωστά σε παρόμοιες συνθήκες: ηλιόλουστο σημείο φύτευσης, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πλούσιο σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία είναι αυτή που 'γεμίζει' με θρεπτικά συστατικά το χώμα, βοηθά στον αερισμό του για σωστή ανάπτυξη των ριζών και στη διατήρηση της υγρασίας και παράλληλα το κάνει να στραγγίζει πιο εύκολα.  
Στις κολοκυθιές συγκεκριμένα, αρέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχουν καθόλου τον παγετό. 


Προετοιμασία καλλιέργειας

Η σπορά γίνεται την άνοιξη, αφού περάσει ο κίνδυνος του παγετού. 

  • Αναζητούμε μικρές θήκες για σπορόφυτα ή δίσκους σποράς. Σε μιά θήκη μπορούν να φυτευτούν 2-3 σπόροι και να επιλεγεί για τη μεταφύτευση το πιο γερό και υγιές νεαρό φυτό που θα προκύψει.
  • Σπέρνουμε σε βάθος 2-3 cm και περιμένουμε περίπου 8-10 μέρες για να 'σκάσουν' οι σπόροι. 
  • Για τα κολοκυθάκια μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 40-80 cm επί της γραμμής και 120-150 cm μεταξύ των γραμμών και για τις κολοκύθες μεγαλύτερες αποστάσεις, 75-100 cm επί της γραμμής και 2-2,5 m μεταξύ τους.

Λίπανση

Χρησιμοποιούμε λιπάσματα οργανικά δηλ. εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια, που είναι κατασκευασμένα μόνο από φυσικά υλικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά την Βιολογική ακτιβοζίνη για κηπευτικά  που χρησιμοποιείται κάθε 20-25 μέρες από τη στιγμή της φύτευσης μέχρι και τη τελευταία συγκομιδή, το οργανικό λίπασμα με δράση 100 ημερών της DCM για κηπευτικά και το υγρό λίπασμα Fytopan Bio Κηπευτικών  που διαλύεται στο νερό και εφαρμόζεται κάθε 15 μέρες. Με τη λίπανση επιτυγχάνουμε πλούσια παραγωγή και ζουμερούς καρπούς.


Συγκομιδή

Τα κολοκυθάκια συγκομίζονται 45-70 ημέρες από τη σπορά ανάλογα τη ποικιλία, όταν οι καρποί είναι ακόμα ανώριμοι. Αν ξεπεράσουν το επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης υποβαθμίζεται η ποιότητα τους.
Οι κολοκύθες συγκομίζονται μετά από 80-140 ημέρες ανάλογα τη ποικιλία και όταν είναι πλήρως ώριμες.