Νάρκισσος Actaea 300301

Κωδικός: 10809
Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Η κάθε συσκευασία περιέχει 5 βολβούς μεγέθους 12/14. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 0,40 m και δίνει ένα τρίχρωμο άνθος σε λευκό-κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα.
  • Συσκευασία: Φάκελος
Συσκευασία Κωδικός tick
Φάκελος 10809

Περίοδος φύτευσης

Η φύτευση του νάρκισσου γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Η άνθιση εμφανίζεται μέσα στον χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φύτευσης.

Τρόπος φύτευσης

Ο βολβός του νάρκισσου φυτεύεται σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών μεταξύ των βολβών. Για να φυτέψουμε τον νάρκισσο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και του εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, ανοίγοντας τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας για να φεύγει το νερό, μαζί με μια στρώση χαλικιών στη βάση της.

Χώρος φύτευσης

Ο νάρκισσος φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε διαχωριστικά παρτέρια στον κήπο, ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια για στολισμό σε βάζο κατά την περίοδο του χειμώνα.
Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια με μεγάλη διάρκεια στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Ο νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται ηλιόλουστο ή ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ στη σκιά δεν ανθοφορεί. Οι ηλιόλουστες θέσεις πλεονεκτούν των ημισκιερών, καθώς μετά την ανθοφορία, η ηλιοφάνεια συντελεί στην άνθιση του επόμενου έτους.

Τρόπος ποτίσματος

Ο νάρκισσος, όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά, έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο βολβό. Ανάλογα φαινόμενα εμφανίζονται σε πολύ υγρά εδάφη με κακή αποστράγγιση.

Τρόπος λίπανσης

Στο έδαφος, πριν την φύτευση των βολβών του νάρκισσου, καλό είναι να προσθέτουμε κομπόστ και λίγο λίπασμα. Βάζουμε ξανά λίπασμα αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας, προκειμένου να ενισχύσουμε το φυτό με θρεπτικά συστατικά για την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

Ασθένειες και εχθροί

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, λόγω ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης, αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και σαπίζουν τον βολβό. Για την αντιμετώπιση τους, μπορούμε να κάνουμε πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) στο χώμα μετά την φύτευση του βολβού.
Ο νάρκισσος προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως η μεγάλη μύγα του νάρκισσου και η μικρή μύγα του νάρκισσου που προσβάλλουν τον βολβό του, καθώς και από είδη τετράνυχου.

Έξτρα πληροφορίες

Ο νάρκισσος έχει πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες. Στον ελληνικό χώρο, υπάρχουν αρκετά είδη, με πιο γνωστό είναι το ζαμπάκι ή τσαμπάκι που στην περιοχή της Κρήτης ονομάζεται μανουσάκι.
Το ζαμπάκι φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκατοστά, και σχηματίζει ομάδα περίπου 10 λευκών λουλουδιών με κίτρινο χρώμα στο κέντρο. Γνωστό είδος νάρκισσου είναι ο ποιητικός νάρκισσος, ύψους περίπου 40 εκατοστών που σχηματίζει ένα μόνο λευκό λουλούδι με κοκκινωπό κέντρο, καθώς και ο όψιμος νάρκισσος με ύψος περίπου 20 εκατοστών και με μικρά λευκά άνθη.
Πολύ δημοφιλή είδη από το εξωτερικό είναι ο αρωματικός νάρκισσος που φέρει κίτρινα λουλούδια και ο πολυανθής νάρκισσος που φέρει πολλά μικρά λευκά άνθη.

TIP: Μόλις ξεκινήσουν να ανθίζουν τα λουλούδια του νάρκισσου, καλό είναι να κρατάμε τα φυτά σε ένα δροσερό σημείο, μακριά από άμεση επαφή με τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνουμε σημαντικά την περίοδο ανθοφορίας του νάρκισσου.

Συσκευασία: Φάκελος

Σχετικά Προϊόντα

Οργανικό λίπασμα για Τριανταφυλλιές και Άνθη

Περισσότερα...

Κοκκώδες 20-5-10 για γκαζόν-θάμνους-κωνοφόρα 2 kg

Περισσότερα...

Δελφίνιο διπλό μίγμα 12553

Περισσότερα...

Καπουτσίνο νάνο διπλό μίγμα 12573

Περισσότερα...

Κοκκάρι Λευκό ψιλό 500 g

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 1 Kg Ελληνικό

Περισσότερα...

Ντάλια Bantling 789595

Περισσότερα...

Ντάλια Alauna Clair Obscur 788598

Περισσότερα...

Υπόστρωμα για Ορχιδέες 2 L

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Δεινόσαυροι (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Draker RTU ετοιμόχρηστο εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Draker RTU 400 ml εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Οργανικό λίπασμα για Γκαζόν - Κωνοφόρα

Περισσότερα...

Ακτιβοζίνη για Οξύφιλα φυτά (Γαρδένιες κ.α.) 400 g

Περισσότερα...

Φωτιά κοντή 12629

Περισσότερα...

Γαρύφαλλο διπλό μίγμα 12542

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ ψιλό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Κοκκάρι μακρύ χοντρό 500 g Ελληνικό

Περισσότερα...

Ορνιθόγκαλο Saundersiae 816376

Περισσότερα...

Λούπινο Mixed 842177

Περισσότερα...

Παγίδες Εντόμων σειρά Φύλλα (5 παγίδες)

Περισσότερα...

Χώμα Vivimus για Οξύφιλα φυτά 40 L (conditioner)

Περισσότερα...

Draker 10.2 CS εντομοκτόνο

Περισσότερα...

Vebirat Block τρωκτικοκτόνο 200 g

Περισσότερα...

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ